Robimy zapasy
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zakończył realizację operacji pn. „Warzywa zamknięte w słoiku”.
Operacja była zrealizowana od 5 do 28 września br. w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020, Plan Operacyjny na lata 2022-2023, konkurs nr 7/2023. Działanie 6: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Warsztaty odbyły się w ośmiu lokalizacjach a uczestniczyło w nich 160 rolników, mieszkańców obszarów wiejskich oraz członkiń Kół Gospodyń Wiejskich.
Uczestnicy warsztatów pod okiem prowadzącej Anny Litwin, wykonywali 4 różne kiszonki:
- mix warzywny: brokuł, marchwi, kalafiora,
- kiszone cytryny,
- sałatkę warzywną w stylu orientalnym,
- zakwas z buraka.
Osoby zainteresowane otrzymały przepisy na kiszonki. Warsztaty pomogły pozyskać niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania warzyw do kiszenia, z uwzględnieniem wymagań higienicznych i bezpieczeństwa żywności podczas uruchamiania małego przetwórstwa w swoich gospodarstwach.
Dziękujemy za zainteresowanie. Podziękowania kierujemy także do Anny Litwin, która przeprowadziła warsztaty.
Tekst: Martyna Bombała
Zdjęcia: Martyna Bombała, Andrzej Niedźwiedzki