XVI Jesienny Jarmark „od pola do stołu” za nami
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział Poświętne w Płońsku pielęgnując dziedzictwo kulturowe i kulinarne mazowieckiej wsi, 10 września br. zorganizował imprezę pod nazwą „XVI Jesienny Jarmark „od pola do stołu”. Podczas tegorocznego jarmarku swoje produkty zaoferowało ponad 50 wystawców.
> ZOBACZ FOTORELACJE Z IMPREZY
Byli to producenci tradycyjnej żywności: wyrobów wędliniarskich, serów, miodów, olejów, chleba, wyrobów z wikliny, a także gospodarstwa produkujące kwiaty, krzewy, drzewka owocowe i ozdobne. Oferta XVI Jesiennego jarmarku była bardzo bogata.
Kluczowym punktem programu była konferencja zorganizowana w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym nt. „Rolniczy handel detaliczny jako ważne źródło dochodu dla mieszkańców obszarów wiejskich”. Jej tematyka poświęcona została rozwojowi przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, poprzez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego i form dystrybucji żywności, w tym głównie w ramach rolniczego handlu detalicznego. Szczegółowo omówione zostały zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, produktu regionalnego i tradycyjnego, innowacyjnych rozwiązań, poprawiających jakość produktów, możliwych do zastosowania w produkcji małej skali. Wykłady poprowadzili eksperci rangi krajowej, posiadający wieloletnie doświadczenie w zakresie przetwarzania i sprzedaży żywności w gospodarstwach rolnych: prof. Zbigniew Dolatowski - Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Warszawa i Barbara Sałata - Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu.
Dodatkowo przez cały czas trwania konferencji eksperci byli dostępni w ramach konsultacji eksperckich. 60 uczestników konferencji miało możliwość bezpośredniej rozmowy z ekspertami, zadawania pytań i wyjaśniania wątpliwości związanych z wytwarzaniem i sprzedażą żywności, zgodnie z obecnie obowiązującą literą prawa.
Uczestnikami XVI Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”, byli rolnicy i mieszkańcy Mazowsza, którzy przybyli, by zapoznać się z wieloma ciekawymi formami przedsiębiorczości wiejskiej, porozmawiać z producentami lub wytwórcami, wymienić poglądy czy doświadczenia.
Impreza stwarzała możliwość bezpośrednich rozmów z doradcami MODR Oddział Poświętne w Płońsku, przedstawicielami Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Warszawie, Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, pracownikami Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biura Powiatowego w Płońsku, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Placówki Terenowej w Ciechanowie, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Płocku Inspektorat w Płońsku i Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze z Płońska.
Na Jesiennym Jarmarku nie mogło zabraknąć współpracujących z Ośrodkiem Kół Gospodyń Wiejskich. Skupione zostały wokół imprezy towarzyszącej BITWA REGIONÓW, zorganizowanej przy współudziale Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Starostwa Powiatowego w Płońsku i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Biura Powiatowego w Płońsku. Na stoiskach wystawienniczych dumnie prezentowały swoje wyroby kulinarne, rękodzieło i sztukę ludową, częstowały własnoręcznie przygotowanymi słodkościami.
Na zwiedzających czekały też takie atrakcje jak warsztaty tkackie, malarskie i kowalskie, przygotowane przez okolicznych twórców ludowych, a na scenie można było podziwiać występy zespołu „Warto żyć” z Nowego Miasta i Zespołu Ludowego Gminy Płońsk „Swada”, a także śledzić powiatowy etap Bitwy Regionów, czyli VII edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Jury konkursu po degustacji wielu pysznych specjałów zwróciło uwagę na niezwykły kunszt kulinarny członkiń KGW, których receptury wyłaniały się niejako z produktów naszej mazowieckiej ziemi i przybierały postać regionalnych dań, przygotowanych rękami polskich kobiet.
Najlepsze okazało się KGW Szapsk „My kobiety i faceci” z gminy Raciąż, drugie miejsce zajęło KGW „W kobiecym gronie” z Nowego Radzikowa, gm. Czerwińsk, a trzecie KGW w Kołozębiu, gm. Sochocin.
Zdobywczynie I miejsca staną do dalszej bitwy na szczeblu wojewódzkim.
Nagroda za najlepsze stoisko spośród KGW biorących udział w Bitwie Regionów trafiła do KGW Szapsk, a za najlepszą nalewkę do KGW Unieck.
Nagroda za najładniejsze stoisko XVI Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu” powędrowała do Regionalnego Stowarzyszenia Twórców Kultury i Dziedzictwa Narodowego Raciąż.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z siedzibą w Warszawie przygotował miłą niespodziankę – Piknik z Produktem Polskim. Była to degustacja polskiej żywności dla uczestników imprezy, przygotowana przez Restaurację Poświętne i podana na terenie ogrodu w Poświętnem. Wszystkie tradycyjnie polskie potrawy, świeże, przygotowane zostały z produktów wysokiej jakości.
W ramach partnerstwa Starostwa Powiatowego w Płońsku przy organizacji XVI Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu”, podczas imprezy zorganizowano i przeprowadzono:
• Międzykulturowy maraton rękodzieła z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich,
• Maraton polsko-ukraińskiego lepienia pierogów.
Oba wydarzenia realizowane w ramach projektu pn. „#Slava Ukraini – działania na rzecz integracji społecznej cudzoziemców legalnie przebywających w powiecie płońskim” spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem i aprobatą ze strony zwiedzających.
Uczestnicy jarmarku podziwiali warsztaty zorganizowane przez twórców ludowych, a degustacja pierogów przygotowanych podczas warsztatów z trzema różnymi farszami pieściła podniebienia zwiedzających.
Szesnastą imprezę z tego cyklu otworzyli: Tomasz Skorupski - zastępca dyrektora MODR Warszawa i Jarosław Grabowski - dyrektor Oddziału Poświętne w Płońsku.
Nie byłoby sukcesu organizacyjnego „XVI Jesiennego Jarmarku „od pola do stołu” bez dobrej pogody, a ta mimo wcześniejszych obaw nas w tym roku nie zawiodła i sprawiła, że na Poświętne przybyli mieszkańcy Płońska, powiatu płońskiego i okolicznych powiatów.
Zapraszamy za rok!
Tekst:
Danuta Bronowska
Zdjęcia:
Bożena Chądzyńska
MODR Oddział Poświętne w Płońsku