Wieś z pomysłem
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego przystąpił do realizacji operacji pn. „Wieś z pomysłem - potencjał ludzki oraz lokalne zasoby w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich” w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Operacja dotyczy zorganizowania 3-dniowego wyjazdu studyjnego w dniach 18-20 czerwca 2024 r. oraz konferencji online podczas której zostaną upowszechnione dobre praktyki zdefiniowane w trakcie wizyt.
W programie wyjazdu studyjnego zaprezentowanie m. in. działalności Turkowskiej Unii Rozwoju, wizyty: w ProBiotics Polska, Stowarzyszeniu Dąbrowska Organizacja Międzypokoleniowa w Dobrowie, Pasiece „Monia”, gospodarstwie „Wigwam Russocice”, Firmie Rodzinnej „Zielonym do góry”, farmie „YOSHIKIGOI”, gospodarstwie specjalizującym się w produkcji boczniaków, gospodarstwie „Warsztaty pod chmurką”, gospodarstwie pasiecznym „Uloterapia”, w Inkubatorze Kuchennym w Krwonach i w Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu”.
Celem operacji „Wieś z pomysłem - potencjał ludzki oraz lokalne zasoby w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich” jest przekazanie wiedzy na temat innowacyjnych rozwiązań w działalności pozarolniczej (sprzedaż produktów żywnościowych w ramach RHD, przetwórstwo owoców i sprzedaż na rynek lokalny, prowadzenie działalności zagród edukacyjnych i działalności turystycznej na terenach wiejskich) oraz zacieśnianie współpracy pomiędzy podmiotami zaangażowanymi w ideę zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.
Operacja wspiera wprowadzanie innowacji w produkcji żywności poprzez skracanie łańcucha dostaw, tworzenia sieci kontaktów w celu poprawy dochodowości gospodarstw rolnych. Do udziału w wyjeździe studyjnym i konferencji online zapraszamy rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, przedsiębiorców działających w branży przetwórstwa produktów lokalnych, przedstawicieli jednostek doradztwa rolniczego, przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich z północno-zachodniego województwa mazowieckiego, zainteresowanych podejmowaniem lub poszerzeniem dotychczasowej aktywności zawodowej o innowacyjne rozwiązania w działalności pozarolniczej.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej, w ramach II schematu Pomocy Technicznej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w ramach działania 2: działania na rzecz tworzenia sieci kontaktów dla doradców i służb wspierających wdrażanie innowacji na obszarach wiejskich.
Liczba miejsc jest ograniczona. O udziale w wyjeździe studyjnym decyduje kolejność zgłoszenia.
Zapraszamy osoby zainteresowane do udziału w konferencji, która odbędzie się w lipcu br. informacja i program zostaną zamieszczone na stronie MODR w zakładce „szkolenia online”
Osoby do kontaktu: MODR Oddział Płock:
Bogumiła Kowalska tel. 723 436 250; e-mail:
Program wyjazdy studyjnego nt. „Wieś z pomysłem - potencjał ludzki oraz lokalne zasoby w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich”
Dzień I
6.30 - zbiórka uczestników: Płock, ul. Kilińskiego 2 (parking przy ZOO).
6.45 – wyjazd 10.00 - 10.30 - przyjazd/zakwaterowanie gości w hotelu OLSZA (Gmina PRZYKONA).
10.30 - 12.00 - powitanie, wprowadzenie do tematyki wizyty studyjnej oraz zaprezentowanie działalności Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. w tym:
• przedstawienie gospodarstw i wytwórców produktów certyfikowanych oraz omówienie zasad certyfikacji produktów lokalnych,
• zasady certyfikacji i sprzedaży produktów lokalnych,
• przedstawienie sprawdzonych sposobów promocji i sprzedaży produktów lokalnych.
Serwis: napoje zimne i gorące, słodki poczęstunek
12.00 – 13.30 - wizyta w gospodarstwie Sławomira Gacki oraz w przedsiębiorstwie rodzinnym ProBiotics Polska.
• poznanie działań w gospodarstwie, które obejmują wytwarzanie probiotyków i innych produktów, na bazie odpowiednio dobranych kompozycji mikroorganizmów - jako innowacyjnego kierunku w łańcuch żywienia.
• poznanie oferty produktowej ProBiotics Polska (Produkt Certyfikowany Ziemi Tura). Serwis: napoje zimne i gorące, poczęstunek.
14.00 -16.00 - wizyta w Stowarzyszeniu Dąbrowska Organizacja Międzypokoleniowa w Dąbrowie:
• działalność społeczności lokalnej na rzecz gminy,
• sposoby aktywnego spędzania czasu,
• sposoby pozyskiwania środków na działalność i rozwijanie produkcji lokalnej,
• sposoby integracji pokoleń.
Obiad
16.30 – 18.00 – wizyta w Pasiece „Monia” :
• tradycje rodzinne jako pomysł na życie,
• zalety i wady pracy „w domu”,
• sposoby rozwijania podstawowej działalności związanej ze sprzedażą miodu.
Serwis: napoje zimne i gorące oraz słodki poczęstunek
18.30 – 20.30 – wizyta w gospodarstwie „Wigwam Russocice”:
• prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego,
• produkty własnego wyrobu serwowane gościom,
• sposoby uatrakcyjnienia pobytu gości oraz budowania pozytywnych relacji podczas pobytu w gospodarstwie,
• wykorzystanie zasobów kulturowych, przyrodniczych i historycznych w prowadzeniu działalności.
Kolacja
Dzień II
8.00 – 9.30 - Śniadanie w hotelu.
10.00 - 11.30 wizyta w Firmie Rodzinnej „Zielonym do góry”:
• wdrażanie młodzieży w prowadzeniu biznesu rodzinnego,
• przyszłość szkółkarstwa, • problemy w prowadzeniu szkółek,
• ochrona biologiczna roślin,
• prowadzenie upraw bez zastosowania środków chemicznych - utrudnienie czy konieczność.
Serwis: kawa i słodki poczęstunek
12.00 – 13.30 - wizyta w największej w Europie farmie „YOSHIKIGOI”, zajmującej się hodowlą karpi Koi:
• jak hodować karpia Koi,
• opłacalność hodowli.
14.30 – 16.30 – wizyta u Elżbiety i Piotra Geblerów zajmujących się produkcją podłoża dla boczniaków:
• od pomysłu do realizacji,
• wdrożenie zaawansowanych technologii,
• produkcja podłoża dla boczniaków,
• warsztaty – dania z boczniakami w roli głównej.
Obiad
17.00 - 18.30 - wizyta w gospodarstwie „Warsztaty pod chmurką”:
• jak zwierzęta mogą …. Leczyć,
• czy alpakoterapia to moda czy terapia przyszłości,
• hodowla alpak,
• alpakoterapia.
19.00 – 21.00 - wizyta w gospodarstwie pasiecznym „Uloterapia” – Jacka Włodarskiego:
• jak wzbogacić ofertę pasieki,
• czym jest „uloterapia,
• sposoby i źródła pozyskiwania środków na rozwój działalności.
Kolacja
Dzień III
7.30 – 8.30 - śniadanie/wykwaterowanie z hotelu.
9.00 - 9.30 - przyjazd do Inkubatora Kuchennego w Krwonach – zwiedzanie:
• przedstawienie działalności Inkubatora Kuchennego,
• omówienie celu powoływania Inkubatorów Kuchennych, relacji pomiędzy działalnością w ramach RHD a przetwórstwem w Inkubatorze Kuchennym,
• proces technologiczny w Inkubatorze,
• składniki oferty.
9.30 – 11.30 - Warsztaty z podziałem na dwie grupy:
I grupa - wypiek naturalnego chleba na zakwasie:
• wypiekanie chleb na zakwasie bez dodatku drożdży wg dawnych receptur,
• przygotowanie naturalnych kosmetyków,
• przygotowanie naturalnych repelentów zwiększających odporność na owady.
II grupa – naturalne środki chemiczne:
• produkcja i zalety naturalnych środków czystości.
11.30 – 12.30 - zwiedzanie wystawy multimedialnej i ogrodu sensorycznego (podział na dwie grupy).
Podczas zwiedzania ogrodu – warsztaty/spotkanie z sokolnikiem.
12.30 – 13.30 – prelekcja na temat zmian w środowisku naturalnym. Degustacja produktów lokalnych, w tym certyfikowanych: masła, twarogu, chleba, konfitur i syropów.
14.00 – 16.00 -wizyta w Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu”:
• spółdzielnia socjalna,
• geneza i zakres działalności Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu”,
• źródła i warunki finansowania spółdzielni,
• zalety działalności i funkcjonowanie.
Obiad z deserem w Spółdzielni Socjalnej „Powrócisz tu”
Zakończenie i podsumowanie wizyty – pożegnanie gości.
16.30 - wyjazd do Płocka.
*) kolejność zwiedzania gospodarstw może ulec zmianie