Innowacje w produkcji serów z mleka owczego ras rodzimych - warsztaty serowarskie dla początkujących
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie zaprasza do wzięcia udziału w warsztatach serowarskich, pn. „Innowacje w produkcji serów z mleka owczego ras rodzimych”. Warsztaty to jednodniowy, intensywny kurs produkcji serów, dla początkujących serowarów.
Do wyboru są dwa terminy: 9.07.2024 r. i 10.07.2024 r.
Warsztaty odbędą się w „Śródborska Manufaktura Serów”, Śródborze 19, 09-130 Baboszewo
Udział w warsztatach, które poprowadzi Magdalena Lewandowska ze Śródborskiej Manufaktury Serów, jest bezpłatny. Serowarka, przekaże kompendium wiedzy dotyczącej technologii produkcji serów zagrodowych z mleka owczego, a także zapozna uczestników z możliwościami sprzedaży produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie. Uczestnicy warsztatów poznają sekrety wytwarzania podstawowych serów, a zdobyta przez nich wiedza i umiejętności pozwolą na otwarcie własnej profesjonalnej serowni. Wytworzone własnoręcznie sery uczestnicy zabiorą ze sobą do domu.
Celem głównym operacji jest przeszkolenie dwóch grup 20-osobowych z zakresu technologii, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności oraz wymagań prawno-administracyjnych przy zakładaniu działalności z małego przetwórstwa na poziomie własnego gospodarstwa, podczas 1-dniowych warsztatów serowarskich. Wiedza
i umiejętności pozyskane podczas warsztatów serowarskich, pomogą w zwiększeniu dochodowości gospodarstw. Podczas warsztatów omawiana będzie tematyka tworzenia krótkich łańcuchów dostaw żywności, budowania relacji producenta żywności z konsumentem oraz nowych modeli organizacji produkcji i sprzedaży, w tym RHD i MOL. Udział w wykładach i warsztatach to pozyskanie niezbędnej wiedzy i umiejętności z zakresu technologii, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa żywności oraz wymagań prawno-administracyjnych, niezbędnych do uruchomienia działalności z małego przetwórstwa, na poziomie własnego gospodarstwa.
Warsztaty skierowane są do rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, przedsiębiorców działających w branży przetwórstwa produktów lokalnych, przedstawicieli jednostek doradztwa rolniczego oraz przedstawicieli jednostek naukowych, przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich.
Operacja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, w ramach II schematu Pomocy Technicznej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w ramach działania 2: działania na rzecz tworzenia sieci kontaktów dla doradców i służb wspierających wdrażanie innowacji na obszarach wiejskich.
Decyduje kolejność zgłoszenia !!!
Zapraszamy osoby chętne do udziału w warsztatach.
Program warsztatów:
- Rejestracja uczestników i otwarcie warsztatów,
- „Tworzenie krótkich łańcuchów dostaw żywności, budowanie relacji producenta żywności z konsumentem oraz nowych modeli organizacji produkcji i sprzedaży, w tym RHD i MOL.”,
- „Główne aspekty pozyskiwania mleka i możliwości jego przetwarzania w warunkach domowych oraz dobra praktyka higieniczna i produkcyjna w małym przetwórstwie domowym”,
- Wytwarzanie sera w warunkach domowych – warsztaty z produkcji jogurtów z mleka owczego,
- Przerwa kawowa,
- Wytwarzanie sera w warunkach domowych – warsztaty z produkcji fety z mleka owczego,
- Wytwarzanie sera w warunkach domowych – warsztaty z produkcji halloumi
z mleka owczego, - Podsumowanie warsztatów serowarskich i wizyta w owczarni,
- Obiad.
Zapisy drogą telefoniczną u organizatora:
MODR Oddział Poświętne w Płońsku
Anna Nowicka
Tel. 23 663 07 23; 511 461 002
e-mail: