Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Innowacyjne podejście do technologii piekarskiej w warunkach domowych

Na przełomie września i października w sześciu lokalizacjach odbyły się warsztaty piekarnicze organizowane przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego pn. „Innowacyjne podejście do technologii piekarskiej w warunkach domowych”.

Warsztaty odbyły się:

12.09.2024 r. w MODR Oddział Bielice,

03.10.2024 r. w MODR Oddział Płońsk,

09.10.2024 r. w MODR Oddział Siedlce,

16.10.2024 r. w MODR Oddział Ostrołęka,

18.10.2024 r. w MODR Oddział Płock,

22.10.2024 r. w MODR Oddział Radom.

Cel operacji

Celem operacji był rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich oraz podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie piekarnictwa, wykorzystującego surowce pochodzące z własnego gospodarstwa.

Warsztaty składały się z dwóch części: wykładowej i warsztatowej.

Zajęcia prowadziła Anna Gogół - psychosomatyczka, somatopsycholożka, zielarka fitoterapeutyczna, psychodietetyczka i ekspertka w dziedzinie piekarnictwa.

Dodawanie ziół i płatków owsianych

Uczestnicy uczyli się m.in.: przygotowania i wypieku chleba z wykorzystaniem ciasta na zakwasie, przygotowania drożdżowych placków, a także poznania innych zastosowań ciasta drożdżowego w domowych wypiekach, samodzielnego przygotowania zakwasu, co jest kluczowe dla uzyskania wyjątkowego smaku oraz naturalnej fermentacji w domowych chlebach i zastosowania ziół w  domowych wypiekach.

Dodawanie ziół do chleba, to nie tylko wzbogacanie jego smaku, ale także wspieranie lepszego trawienia i podnoszenie odporności organizmu. Przykłady:

  • Pokrzywa – jest źródłem witamin (A, C, K) oraz minerałów, takich jak żelazo i wapń, dzięki czemu wspiera zdrowie kości, wspomaga krążenie i wpływa pozytywnie na odporność. Pokrzywa nadaje chlebowi subtelny, lekko zielonkawy kolor oraz delikatny, ziołowy smak.
  • Rozmaryn – dodaje wypiekom intensywnego, lekko żywicznego aromatu. Ma również właściwości antyoksydacyjne i wspomaga pracę układu pokarmowego.
  • Tymianek – ma wyrazisty, lekko pieprzny smak i działa przeciwbakteryjnie. Wzbogaca chleb o naturalne olejki eteryczne, które nadają głębi i wyrazistości.
  • Oregano i bazylia – oba te zioła nadają wypiekom charakterystyczny śródziemnomorski aromat i smak. Mają także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
  • Szałwia – dodana do chleba wprowadza ziemisty, aromatyczny smak i ma właściwości wspierające trawienie.

Z kolei dodawanie do wypieków płatków owsianych, pozwala uniknąć przywierania chleba – płatki owsiane tworzą naturalną, delikatną warstwę oddzielającą chleb od foremki, co ułatwia jego wyjęcie po upieczeniu, bez ryzyka przywierania. Płatki owsiane pod wpływem ciepła nabierają chrupkości, co wzbogaca teksturę chleba, nadając mu apetyczną, chrupiącą skórkę. Płatki są także źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Utrzymanie odpowiedniej wilgotności

Aby utrzymać odpowiednią wilgotność w piekarniku, podczas pieczenia chleba, należy wstawiać pojemnik z wodą lub wrzucać kostki lodu do piekarnika na początku pieczenia. Pozwala to na:

  1. Zapewnienie wilgotnego środowiska – para wodna powstająca w piekarniku zapobiegała nadmiernemu wysychaniu chleba, co sprawiało, że miąższ był bardziej miękki i sprężysty.
  2. Lepszą skórkę – dzięki wilgotnemu powietrzu chleb zyskiwał równomiernie wypieczoną, chrupiącą skórkę, która była jednocześnie elastyczna i mniej podatna na pękanie.
  3. Równomierne pieczenie – para wodna pomagała w równomiernym przekazywaniu ciepła w piekarniku, dzięki czemu chleb piekł się równomiernie i uzyskiwał idealny kolor.

***

Ideą operacji pn. „Innowacyjne podejście do technologii piekarskiej w warunkach domowych”, było wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez organizację warsztatów z zakresu piekarnictwa, opartego na wykorzystaniu surowców pochodzących z własnych gospodarstw. Głównym celem było przekazanie wiedzy pozwalającej na wzrost efektywności produkcji, ale także rozwój ich gospodarstw w sposób zrównoważony. Warsztaty stanowią przestrzeń do przekazywania specjalistycznej wiedzy branżowej, najlepszych praktyk oraz nowych technologii związanych z produkcją żywności.

Gabriela Michniewicz

MODR Warszawa

Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.