Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Praktyczne warsztaty z zakresu przetwórstwa mięsa

W dniach 19-21 listopada odbyły się warsztaty z zakresu przetwórstwa mięsa, które realizowano w ramach operacji pn. „Zespól tematyczny ds. wieprzowiny”.

Wędliniarskie sekrety uczestnicy poznali dzięki ekspertowi – Adamowi Pulkowskiemu. Zbudowanie świadomości każdego procesu i samodzielna praca pod okiem eksperta, zaowocowały wytworzeniem zdrowych i smacznych domowych wędlin wędzonych i konserw. Wiemy, że rzemieślnicze wyrabianie wędlin w domu jest proste i przynosi ogromną satysfakcję. Co ważne: otrzymana wiedza i autorskie receptury gwarantują powtarzalność efektów.

Zajęcia teoretyczne obejmowały zagadnienia:

  1. Przygotowanie surowców do peklowania – oczyszczanie.
  2. Peklowanie surowców na wędzonki - z przyprawami czy bez?
  3. Sznurowanie surowców na wędzonki.
  4. Ociekanie i osuszanie.
  5. Przygotowanie wędzarni do wędzenia.
  6. Wędzenie zimne i gorące z użyciem wędzarni opalanej drewnem i elektrycznej.
  7. Obróbka termiczna wędzonek: parzenie, podpiekanie, studzenie.
  8. Peklowanie i solenie surowców na konserwy.
  9. Przyprawianie surowców na konserwy.
  • Pasteryzacja i tyndalizacja.
  • Peklowanie, obróbka termiczna i wędzenie udek kurczaka.

Uczestnicy samodzielnie wykonali:

  • kiełbasę śląską w jelicie cienkim wieprzowym,
  • kiełbasę jałowcową w jelicie cienkim wołowym “wiankowym”,
  • kiełbasę słoikową peklowaną (tyndalizowaną),
  • kiełbasę szynkowa drobiowa w osłonce sztucznej poliamidowej (parzoną),
  • boczek wędzony parzony (peklowany, wędzony, parzony w wodzie),
  • polędwica lubuska “a’la łososiowa” (peklowana, wędzona, półsurowa),
  • polędwica sopocka (peklowana, wędzona, parzona w wodzie).

Aby wykorzystać potencjał produkcyjny swoich gospodarstw warto przetwarzać swoje surowce i wprowadzać je na rynek w krótkich łańcuchach dostaw. Szczególnie z uwagi na coraz większe zainteresowanie konsumentów lokalną żywnością i możliwością pozyskania jej bezpośrednio od producenta.

Celem operacji jest inicjowanie wymiany wiedzy i doświadczeń, identyfikacja bieżących problemów oraz poszukiwanie możliwości ich rozwiązania pomiędzy przedstawicielami różnych środowisk w zakresie produkcji trzody chlewnej w gospodarstwach rodzinnych zachowując tradycję polskiego rolnictwa i walory smakowe mięsa wieprzowego.

Utworzenie Zespołu Tematycznego ds. wieprzowiny umożliwi stworzenie platformy podnoszenia poziomu wiedzy, wymiany doświadczeń, bezpośredniej rozmowy, współpracę podmiotów zainteresowanych innowacjami w produkcji mięsa wieprzowego. Operacja poprzez wspieranie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przyczyni się do realizacji działań na rzecz tworzenia sieci kontaktów w województwie mazowieckim, a tym samym będzie okazją do budowania, na bazie tych kontaktów, grup operacyjnych działających na rzecz innowacyjnego chowu i hodowli trzody chlewnej oraz przetwórstwa mięsa wieprzowego.

Operacja „Zespól tematyczny ds. wieprzowiny” realizowana jest w ramach Planu Operacyjnego na lata 2024-2025 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Koszt finansowany ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Magdalena Kowalewska

 

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.