Cykl szkoleń dla producentów drobiu – pierwsze szkolenie za nami
Cykl szkoleń dla producentów drobiu – pierwsze szkolenie za nami
Producenci drobiu i doradcy spotkali się 10 czerwca 2025 roku na szkoleniu pn. „Aktualne trendy w polskiej produkcji drobiarskiej”, którego organizatorem był MODR Oddział Siedlce. Spotkanie poświęcone było obecnym aspektom w produkcji drobiu. Dariusz Ślęczkowski – dyrektor MODR Oddział Siedlce - witając przybyłych ekspertów i producentów drobiu - podkreślił jak wielkie znaczenie ma dzisiaj produkcja zdrowej i bezpiecznej żywności, kierując się wszelkimi normami, przepisami, dobrostanem zwierząt i ochroną środowiska.
Ekspertem pierwszego wykładu była prof. dr hab. Katarzyny Domańskiej-Blicha; PIW-PIB Puławy, która przedstawiła zagadnienia „Zdrowie i dobrostan zwierząt. Ważne choroby drobiu IB,ND,TRT oraz zwalczanie chorób zakaźnych”.
Istotne wskazówki dotyczące tematu:
* zdrowie i dobrostan drobiu, oznacza kompleksowe podejście i zapewnienie kurczakom odpowiednich warunków środowiskowych – komfortowej temperatury, dobrej jakości paszy i wody, właściwej wentylacji oraz higieny, aby ograniczyć stres i wzmocnić naturalną odporność.
A profilaktyka i nadzór, regularne kontrole stanu zdrowia, monitoring parametrów zoohigienicznych i wczesne wykrywanie nieprawidłowości to fundament zdrowego stada. Zakaźne zapalenie oskrzeli (IB) – to jedna z najbardziej problematycznych chorób wirusowych, silnie zróżnicowana genetycznie; nowa linia GI‑23 („Var2”) szybko się rozprzestrzenia w Polsce i wymaga dostosowania strategii szczepień.
Aby zapobiegać wystąpieniom chorobom należy prowadzić:
* diagnostykę molekularną: RT‑PCR, real‑time PCR, sekwencjonowanie do szybkiego i precyzyjnego wykrywania patogenów (np. IBD, IBV).
* skuteczną immunoprofilaktykę: szczepienia zgodnie z charakterystyką regionalnych linii wirusowych (np. GI‑23), uwzględniające „protekcję krzyżową” oraz nowe autochtoniczne szczepy.
Wykład profesor Katarzyny Domańskiej- Blicharz, stanowił kompedium wiedzy dla każdego hodowcy z zakresu zdrowia ptaków na fermie.
Mgr Łukasz Łosicki; firma FeshFarm Logistyk - przedstawił temat „Efektywne zarządzanie personelem i bioasekuracja na fermie”. To wiedza dotycząca efektywnego zarządzania personelem na fermie. Wszystko polega na jasnym podziale obowiązków, stałym szkoleniu pracowników oraz egzekwowaniu procedur operacyjnych. Kluczowe jest utrzymanie dobrej komunikacji, motywowanie zespołu oraz bieżące monitorowanie wyników pracy, co przekłada się na wyższą wydajność
i lepsze warunki zoohigieniczne.
Bioasekuracja to fundament bezpieczeństwa biologicznego fermy. Obejmuje kontrolę, dezynfekcję ludzi, pojazdów i sprzętu, eliminację kontaktu ze zwierzętami dzikimi oraz egzekwowanie zasad poruszania się w obrębie stref czystych i brudnych. Skuteczna bioasekuracja znacząco ogranicza ryzyko wprowadzenia i rozprzestrzeniania chorób zakaźnych. Zarówno dobre zarządzanie personelem, jak i bioasekuracja, są kluczowe dla utrzymania zdrowia stada i opłacalności produkcji.
W panelu dyskusyjnym po wspólnej wymianie wiedzy i doświadczeń stwierdzono, że kluczem do sukcesu jest:
- Wysoki dobrostan poprzez troskę o środowisko i nadzór zdrowotny.
- Nowoczesna diagnostyka molekularna dla szybkiego wykrywania chorób.
- Szczepienia dostosowane do zmieniającego się patogenu.
- Surowe zasady bioasekuracji i dezynfekcji.
- Ciągły monitoring i reakcja na epidemiologiczne trendy.
- Szukanie nowych naturalnych metod, które będą strażnikiem zdrowej i bezpiecznej żywności.
Dziękujemy ekspertom za szczegółowe przedstawienie ważnych tematów, a producentom drobiu, doradcom i gościom za wspólną dyskusję i wymianę doświadczeń.
Już wkrótce zaprosimy państwa na kolejne szkolenie z tego bloku tematycznego.
Operacja finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach II schematu Pomocy Technicznej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Materiał opracowany przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tekst i zdjęcia
Bożena Głuchowska
MODR Oddział Siedlce