Rolnictwo ekologiczne
- wg Komisji Kodeksu Żywnościowego Światowej Organizacji ds. Rolnictwa i Żywności (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to całościowy system gospodarowania, wspierający różnorodność biologiczną, cykle ekologiczne oraz biologiczną aktywność gleby.
- Wg IFOAM (Międzynarodowej Federacji Rolnictwa ekologicznego) rolnictwo ekologiczne to zbiór różnych szczegółowych koncepcji gospodarowania, zgodnych z wymaganiami gleby, roślin i zwierząt. Jego nadrzędnym celem jest produkcja żywności wysokiej jakości, przy zachowaniu równowagi biologicznej w środowisku przyrodniczym.
Podstawowe akty prawne w rolnictwie ekologicznym
Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 116, poz. 975)
Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. WE L. 189, 28.06.2007)
Rozporządzenie Komisji nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (DZ. Urz. WE L 250, 2.09.2008)
Ogólne zasady rolnictwa ekologicznego
- Biologiczną aktywność oraz żyzność gleby utrzymuje się i podwyższa przez poprawne stosowanie płodozmianu
- Należy dobierać gatunki i odmiany roślin oraz gatunki i rasy zwierząt odpornych na choroby.
- Materiał siewny i rozmnożeniowy powinien pochodzić z gospodarstw ekologicznych. Wolno użyć konwencjonalnego materiału, pod warunkiem uzyskania zgody Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Wniosek o zastosowanie konwencjonalnego materiału należy złożyć przed siewem czy sadzeniem roślin
- Podstawą nawożenia pól są nawozy organiczne wytworzone w gospodarstwie.
- Stosowanie środków ochrony roślin pochodzenia chemicznego jest zakazane.
- Użycie roślin, zwierząt, mikroorganizmów lub ich części uzyskanych drogą inżynierii genetycznej jest zabronione.
- Chów zwierząt oparty jest głównie na paszach wytworzonych we własnym gospodarstwie
Certyfikacja
Przystąpienie do systemu rolnictwa ekologicznego jest dobrowolne, jednak podjęcie decyzji o przystąpieniu jest jednocześnie zobowiązaniem do bezwarunkowego przestrzegania rygorów produkcji ekologicznej, poddawania gospodarstwa kontroli, a także podporządkowania się sankcjom przewidzianym w przepisach prawa w razie naruszenia wymogów.
Zgodnie z zapisami ustawy, organami i jednostkami właściwymi w sprawach kontroli i certyfikacji są:
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako organ upoważniający prywatne jednostki certyfikujące do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów,
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która sprawuje nadzór nad jednostkami certyfikującymi w rolnictwie ekologicznym,
- upoważnione jednostki certyfikujące rolnictwo ekologiczne.
Okres przestawiania gospodarstwa na metody ekologiczne trwa 2 lata, od momentu złożenia formularza „Zgłoszenie podjęcia działalności w rolnictwie ekologicznym” tylko do wybranej jednostki certyfikującej. W przypadku upraw wieloletnich (sady, plantacje jagodowe, winnice, chmielniki) – okres ten trwa 3 lata. Wraz z wejściem w życie nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r., producenci ekologiczni nie przekazują już zgłoszenia podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego lub jego korekty Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (JHARS). Istnieje możliwość uznania wstecznie części okresu przestawiania składając wniosek wraz z opinią jednostki certyfikującej do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Aktualny formularz „Zgłoszenie podjęcia działalności w rolnictwie ekologicznym” można pobrać ze strony internetowej IJHARS www.ijhar-s.gov.pl .
Zgłoszenia można dokonywać przez cały rok.