Dobór roślin na poplon ścierniskowy
Ochrona kukurydzy przed szkodnikami
Zanieczyszczenia ziarna zbóż - agrobiomasą do produkcji energii
Powierzchnia uprawy zbóż w Polsce jest dość stabilna i wynosi około 8 mln ha. Wydaje się, że nie powinna przekroczyć 8,5 mln ha zważywszy na fakt, że udział zbóż w strukturze zasiewów wynosi 73,9% (2009r.).
Uprawa kukurydzy na cele energetyczne
Kukurydza jest wszechstronnie użytkowanym gatunkiem. Stanowi cenne źródło surowca dla przemysłu spożywczego, spirytusowego i chemicznego oraz doskonałą paszę dla zwierząt. Przyszłościowym kierunkiem jej wykorzystania może stać się produkcja na cele energetyczne.
Metody regulujące zawartość próchnicy w glebie
Wzrost i rozwój roślin jest tym szybszy, im wyższa zawartość próchnicy w glebie. Czym zatem jest próchnica, że jej działanie na plony jest tak istotne? Jakie są metody regulujące jej zawartość w glebie?
Prawidłowa uprawa seradeli na nasiona
Seradela należy do grupy roślin motylkowych jednorocznych. Jest rośliną jarą a jej okres wegetacyjny trwa 115-160 dni. Znosi przymrozki do minus 50C i posiada rzadko spotykaną zdolność do korzystania z mgły i rosy. Ze względu na małe wymagania glebowe nazywana jest ,,koniczyną piasków”.
Wpływ aktywności pszczół na plony rzepaku
Wszechstronne wykorzystanie zbóż w Polsce
Od 5 lat należymy do unijnego rynku zbóż i konkurujemy z rolnikami z innych krajów mając podobne ceny środków produkcji (nawozy, pestycydy), identyczne wymagania jakościowe - ale innej wysokości dopłaty bezpośrednie i zależne od kursu euro.
Uprawa roślin strączkowych, a poprawa żyzności gleb
Poprawna gospodarka substancją organiczną gleby w obecnych warunkach zyskuje na znaczeniu, gdyż systematycznie spada obsada zwierząt, a ponad 40% gospodarstw zrezygnowało całkowicie z produkcji zwierzęcej.
Nowe odmiany zbóż jarych 2010
Co roku do krajowego rejestru odmian prowadzonego przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych wpisuje się od kilkunastu do ponad dwudziestu nowych odmian zbóż.
Międzyplony a substancja organiczna w glebie
Zmiany w rolnictwie polegające między innymi na dużej specjalizacji czy uproszczeniach, doprowadziły do znacznego deficytu substancji organicznej w glebie. Read More Jednocześnie wzrost intensyfikacji produkcji roślinnej przyśpiesza mineralizację masy organicznej, narusza bilans próchnicy i w konsekwencji prowadzi do obniżenia produktywności gleby.
Co nowego w ochronie kukurydzy?
Od szeregu lat podstawą ochrony kukurydzy była Atrazyna. Jednak ze względu na uodparnianie się chwastów i negatywny wpływ na środowisko glebowe w roku 2005 została wycofana w krajach Unii Europejskiej (w Polsce w roku 2007).
Uprawa gryki
Gryka zwyczajna jest rośliną dwuliścienną z rodziny rdestowatych. Zaliczana jest do grupy roślin zbożowych ze względu na podobny skład chemiczny nasion i agrotechnikę uprawy.
Prawidłowa agrotechnika uprawy lucerny na paszę
Znaczenie krótkotrwałych użytków zielonych
Zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolniczej krótkotrwałe użytki zielone są ważnym składnikiem zmianowania w zrównoważonym systemie gospodarowania. Prawidłowe zmianowanie z udziałem roślin wieloletnich ogranicza ilość azotu mineralnego zarówno stosowanego w nawozach, jak i wymywanego z gleby.
Więcej artykułów…
- Szkodniki kukurydzy
- Zwalczanie chorób i szkodników ziemniaka
- Szkodniki w uprawie zbóż
- Jak przechować zebrany plon?
- Szkodniki: Skrzypionka zbożowa
- Dolistne nawożenie ziemniaków
- Sorgo alternatywą na suszę
- Wapnowanie gleb - bardzo wazny zabieg agrotechniczny
- Jak obsiać pole własnymi nasionami
- Czy sorgo zastąpi kukurydze
- Zwalczanie perzu metodami agrotechnicznymi
- Bezpieczne przechowywania ziarna
- Wyka kosmata - uprawa na nasiona
- Jakie odmiany zbóż wysiewać jesienią?
- Uprawa orkiszu w gospodarstwach ekologicznych
- Jesienne zagrożenia występujące w uprawie rzepaku