Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Szkolenia – chów gęsi

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn.    Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich

Szkolenia odbędą się:

 

1 października br. godz. 8:30 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie (woj. pomorskie)

2 października br. godz. 8:30 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie (woj. pomorskie)

15 października br. godz. 8:00 Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Rusocinie (woj. pomorskie)

16 października br. godz. 8:00 Zajazd „Stare Pole” w Starym Polu (woj. pomorskie) 

 

Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)
 

Program szkolenia:


Blok I

 

Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

  1. Przyzagrodowy chów gęsi, szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.

 

  1. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.

 

  1. Warunki odchowu piskląt: transport gęsiąt, pomieszczenia i obsada, ogrzewanie i temperatura w odchowie, oświetlenie, zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia.

 

  1. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.


Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut

 

  1. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.

 

  1. Farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.

 

  1. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.


Blok II.

 

Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

  1. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.

 

  1. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

 

  1. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny.


Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód - część

  1. Czas trwania: 90 minut

 

  1. Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.



Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

  1. Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).

 

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.


Warsztaty kulinarne: otwarta degustacja

Więcej informacji: e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel.: 22 571 61 26

e-mail:   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel.: 52 335 78 95

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

www.polskabialages.pl


Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/

 

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.