Program wsparcia pszczelarstwa - jak to robią inni
Niebawem przez Agencję Rynku Rolnego zostanie opublikowane zaproszenie do składania projektów w ramach mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich" w sezonie 2009/2010. Zanim poznamy ewentualne zmiany w przepisach, przekonajmy się jakie wsparcie mają pszczelarze w Badenii - Wirtembergii (Niemcy) w obecnym sezonie.
Probiotyki zwiększają produkcyjność zwierząt
Spośród bakterii wykorzystywanych jako probiotyki można wymienić między innymi: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Bacillus subtilis, Bifidobacterium bifidum, Pediococcus acidlaciti, Streptococus faecium.
Przegląd biochemiczny zbóż najczęściej stosowanych w żywieniu zwierząt.
Zacznę od wartości pokarmowej i przydatności pastewnej ziarna zbóż. Zalicza się ono do pasz treściwych niskobiałkowych, wśród których możemy wyróżnić zboża konsumpcyjne (pszenica, żyto) i pastewne (owies, jęczmień). Skład chemiczny ziarna i jego wartość pastewna zależy od wielu czynników(gleby, nawożenia, odmiany, stopnia dojrzałości, sposobu przechowywania).
Gdzie utylizować padłe zwierzęta?
Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR świadczą usługi w zakresie odbioru, transportu i utylizacji padłych zwierząt gospodarskich w całym województwie mazowieckim:
O wydajności mlecznej krów za rok decydujemy już teraz
Zakiszona kukurydza z powierzchni 1 ha może pokryć zapotrzebowanie krów mlecznych na energię wystarczającą do wyprodukowania nawet 35 000 litrów mleka.
Mikroklimat w oborze
Przez mikroklimat w budynku inwentarskim rozumie się właściwości powietrza: jego temperaturę, wilgotność, prędkość przepływu, zanieczyszczenie (drobinami kurzu i mikroorganizmami) oraz obecność w nim gazów. Do elementów mikroklimatu należą też akustyka i oświetlenie.
Dobrostan bydła w świetle wymagań Unii Europejskiej
Po wejściu Polski do Unii Europejskiej rolnicy zobowiązani są do przestrzegania standardów utrzymania zwierząt gospodarskich w zakresie odpowiednich warunków utrzymania, higieny i ochrony środowiska
Mikologiczne zanieczyszczenie pasz
Pasza stanowi doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów, gdyż zawiera niezbędne substancje odżywcze. Pasze sypkie pochodzenia roślinnego i zwierzęcego - w wyniku właściwej technologii produkcji i nadzoru higieniczno-sanitarnego - są praktycznie wolne od chorobotwórczych form drobnoustrojów.
Czy szczepić lochy przeciwko parwowirozie?
Mało liczebne mioty, częste powtórki i spadek skuteczności pokrycia czy inseminacji to bez wątpienia objawy wystąpienia parwowirozy w stadzie - najczęściej występującej zakaźnej przyczyny zaburzeń w rozrodzie świń.
Dobrostan cieląt
Poznanie zachowań i potrzeb zwierząt pozwala na stworzenie odpowiednich warunków ich utrzymania, obsługi i pielęgnacji dostosowanych do wymogów grup technologicznych oraz kierunków produkcji. Warunki dobrostanu regulują odpowiednie przepisy prawne.
Efektywność wykorzystania pastwiska w żywieniu krów
Zielonka pastwiskowa dostarcza energii i białka o najniższym koszcie jednostkowym. Jest ona wartościową i mlekopędną paszą w żywieniu krów mlecznych.
Rola ziół w profilaktyce zwierząt
Do czasu wynalezienia antybiotyków i leków syntetycznych podstawową rolę w profilaktyce i leczeniu chorób pełniły zioła. W chwili pojawienia się leków syntetycznych ich ranga - poza niewielkimi wyjątkami - obniżyła się do poziomu „chwastów".
Prawidłowy rozród sposobem na poprawę wyników produkcyjnych trzody chlewnej
Dla producentów trzody chlewnej ostatni okres nie należał do najłatwiejszych. Wysokie ceny zboża w latach poprzednich oraz niski popyt na krajowe tuczniki odbiły się negatywnie na wynikach ekonomicznych.
Jakie rasy bydła polecane są w rolnictwie ekologicznym?
Mało kto wie, że w Polsce tradycje rolnictwa ekologicznego sięgają lat trzydziestych XX wieku. Ale dopiero w roku 1989 powstało Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND, które rozwinęło w kraju ruch na rzecz rolnictwa zgodnego z przyrodą.
Nadmiar mocznika w mleku jest szkodliwy
Mocznik jest substancją stale występującą w mleku i zakłada się że jego zawartość (w mleku) stanowi dziesiątą część ilości mocznika wydalanej przez krowę w moczu. Powstaje z amoniaku w wątrobie.
Więcej artykułów…
- Choroby bydła wywołane nieprawidłowym żywieniem
- Uwaga na nasiona chwastów
- Alternatywne hodowle - chów ślimaków
- Dobrostan koni
- Program zwalczania choroby Aujeszkyego
- Rodzime rasy zwierząt gospodarskich
- Znaczenie stosowania dodatków paszowych
- Ptasia grypa
- Immunologiczna kastracja knurów
- Ekstensywny chów bydła mięsnego
- Odchów cieląt
- Efektywne żywienie i zarządzanie stadem loch a odchów prosiąt - cz. 1
- Obory - nowe zalecenia UE
- Pielęgnacja Bydła