Powstał Klaster Spożywczy
26 marca br. w Siedlcach powstał Klaster Spożywczy.
Utworzyły go: Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Agencja Rozwoju Mazowsza S.A., Wschodnia Izba Gospodarcza w Siedlcach, Mazowiecka Izba Rolnicza. Zakład Drobiarski w Stasinie sp. z o.o., Zakład Mięsny Mościbrody sp. z o.o. oraz Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, reprezentował dyrektor Andrzej Kamasa. Spotkanie założycieli odbyło się w rektoracie Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego, który mieści się w Pałacu Ogińskich w Siedlcach.
W umowie partnerskiej zapisano, że ogólnym celem współpracy jest „podejmowanie innowacyjnych działań prowadzących do rozwoju sektora spożywczego, stwarzanie optymalnych warunków do kooperacji nauki i gospodarki w celu opracowania i wdrażania innowacyjnych rozwiązań dla branży spożywczej oraz integracji środowisk przedsiębiorców zainteresowanych wspieraniem rozwoju sektora spożywczego”.
W praktyce będzie to platforma służąca pozyskiwaniu środków finansowych na wykonywane wspólnie projekty, badania i działania związane z rozwojem nowoczesnych praktyk, technologii i produktów. Współpraca ma prowadzić do podniesienia konkurencyjności przedsiębiorstw branży spożywczej. Specjalnie wyłonione grupy robocze będą pozyskiwać środki finansowe na wspólne działania, aby razem realizować przedsięwzięcia, prowadzić badania, tworzyć laboratoria, kupować i sprzedawać technologie, maszyny i urządzenia oraz udostępniać infrastrukturę. Poza tym członkowie klastra będą wymieniać się doświadczeniami, promować własne poczynania i prowadzić działania edukacyjne.
Klaster nie posiada osobowości prawnej, a więc zrzeszone w nim podmioty zachowują pełną niezależność. Jego członkowie mogą jednak w przyszłości przekształcić umowę partnerską w umowę stowarzyszeniową lub inną. Koordynatorem wspólnych działań będzie Uniwersytet Przyrodniczo- Humanistyczny w Siedlcach. Nadzorem nad realizacja zawartej umowy zajmą się Rada Członków i Komitet Sterujący. Umowa stwierdza, że klaster ma charakter otwarty i jest gotowy na przyjęcie nowych członków.
FOTORELACJA
Dyrektor Andrzej Kamasa omawia warunki współpracy
Rektor UPH prof. ndzw. dr hab. Tamara Zacharuk podpisuje umowę
Dyrektor Andrzej Kamasa składa swój podpis na umowie
Założyciele Klastra Spożywczego przed budynkiem Rektoratu UPH
Pamiątkowe zdjęcie wszystkich uczestników spotkania
Tekst: Andrzej Dmowski
Zdjęcia: dr Adam Bobryk - UPH w Siedlcach