Najlepsze produkty tradycyjne wschodniego Mazowsza 2015
10 listopada br. w Siedlcach, podczas trwania seminarium „Przedsiębiorcza Kobieta Wiejska”, odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”, który już po raz czwarty zorganizowany został przez Siedlecki Oddział MODR.
Głównym celem konkursu była promocja najsmaczniejszych i tradycyjnych produktów żywnościowych z terenu Wschodniego Mazowsza oraz popularyzacja i poszerzenie Listy Produktów Tradycyjnych.
Laureatami tegorocznego konkursu zostali:
I miejsce - Kazimiera Sawicka z Hołubli, gm. Paprotnia za konfiturę z płatków róży
II miejsce - Janusz Nowosielski z Hołowczyc, gm. Sarnaki za domową nalewkę z tarniny
III miejsce - Stowarzyszenie „Po Sąsiedzku” z Pruszyna Pieńków, gm. Siedlce za zaguby
Wyróżnienia otrzymali:
- Agnieszka Cieciera z Białek, gm. Siedlce za ser kozi wędzony z Młodziaków
- Małgorzata Paprocka z Kamianek Lackich, gm. Przesmyki za salceson wiejski
- Ewa Mitowska ze Sterdynia za nalewkę Mirabelka
- Edyta Skolimowska z Wyrzyków, gm. Stara Kornica za nalewkę z dzikiej róży
- Modesta Domańska z Zimnowody, gm. Kałuszyn za parowańce
- Monika Wierzbicka z Borychowa, gm. Repki za racuchy z makiem.
Nagrody ufundowała Agencja Rynku Rolnego i redakcja Tygodnika Siedleckiego.
Gratulujemy laureatom konkursu, serdecznie dziękujemy sponsorom i członkom komisji oceniającej za pomoc w realizacji konkursu.
1. p. Kazimiera Sawicka - laureatka I miejsca
2. konfitura z płatków dzikiej róży
3. p. Janusz Nowosielski odbiera nagrodę
4. nalewka z tarniny
5. laureaci konkursu
6. zaguby
7. p. Agnieszka Cieciera dzieli się swoimi doświadczeniami w wytwarzaniu produktu
8. ser kozi Młodziaków
9. salceson wiejski
10. podsumowanie odbyło się w obecności ponad 90 osób
Tekst: Maria Sudnik – MODR Oddział Siedlce
Zdjęcia: Andrzej Dmowski MODR Oddział Siedlce