O żywieniu bydła w Poświętnem
W ostatnim dniu listopada 2016 r. w MODR Oddział Poświętne w Płońsku odbyła się konferencja pt.„Wpływ jakości pasz na efekty produkcyjne w chowie bydła”.
Dr inż. Marcin Gołębiewski pracownik naukowy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wygłosił wykład pt. Czynniki kształtujące produkcyjność i funkcjonalność krów mlecznych. Wykładowca wskazał, na najważniejsze czynniki limitujące efektywność produkcji mleka: żywienie, zarządzenie stadem, zdrowie zwierząt oraz genetykę.
Prawo minimum Liebiga stwierdza, że czynnik, którego jest najmniej (jest w minimum) działa ograniczająco na organizm. Wzrost produkcji bydła jest ograniczony przez składnik występujący w niedomiarze. Takim czynnikiem jest żywienie, które stanowi aż 63 % wszystkich kosztów w strukturze kosztów bezpośrednich produkcji mleka. Dr Gołębiewski wyliczył czynniki warunkujące właściwe żywienie krów mlecznych. Do nich zaliczył system żywienia, bazę paszową, sposób konserwacji i strukturę paszy, zbilansowanie dawki pokarmowej, kondycje krów, podział na grupy technologiczne oraz właściwą interpretację informacji dostępnych w gospodarstwie. W trakcie wykładu zaprezentował jak w prawidłowy sposób dokonać zbioru paszy, sposobu jej konserwacji, a także właściwego zbilansowania dawki pokarmowej.
Dr inż. Andrzej Łozicki pracownik naukowy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie omówił „Wpływ jakości pasz na efekty produkcyjne w chowie bydła mięsnego”. Zwrócił uwagę na korzyści wynikające z prawidłowego żywienia krów, wpływ paszy na odchów cieląt oraz uzyskiwane przyrosty. Chcąc osiągnąć jak najlepszy efekt produkcyjny należy w żywieniu zwierząt wykorzystać pasze o wysokiej jakości. Wskazał, że najczęściej popełnianym błędem w żywieniu bydła mięsnego jest wykorzystywanie pasz o niskiej jakości, w wyniku czego opłacalność produkcji jest niska. Zaznaczył, że czynnikiem determinującym sposób żywienia i długość opasu jest rasa oraz przedstawił także wpływ dodatków paszowych na poprawę efektywności wykorzystania składników pokarmowych dawki.
Prawidłowe żywienie przeżuwaczy to klucz do wysokiej produkcji oraz gwarancja dobrej kondycji oraz dobrego stanu fizjologicznego zwierząt. Tematyka poświęckiej konferencji przyciągnęła ponad 100 słuchaczy.
1. Otwarcie konferencji przez Jarosława Grabowskiego dyrektora Oddziału Poświętne MODR
2. Wystąpienie dra inż. Marcina Gołębiewskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
3. Wystąpienie dra inż. Andrzeja Łozickiego Gołębiewskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
4. Uczestnicy konferencji podczas wykładu
Tekst Andrzej Kordalski
Zdjęcia Bożena Chądzyńska
MODR Oddział Poświętne w Płońsku