MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej

Tradycje kulinarne od kilku lat są elementem działań podejmowanych przez  MODR Warszawa Oddział w Bielicach. W ostatnich latach żywność przygotowywana w oparciu o tradycyjne receptury cieszy się dużym zainteresowaniem zarówno wśród konsumentów jak producentów.

Dowodem na to są szkolenia z udziałem wystawców, jak również konkursy na szczeblu gminnym, powiatowym i wojewódzkim. Pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego jest kluczem do rozwoju regionu i szansą na podniesienie dochodów mieszkańców naszego terenu. Atrakcyjność wyrobów tradycyjnych i lokalnych, wytwarzanych zgodnie z regionalną recepturą,  przyciąga turystów, podkreśla specyfikę regionu i kształtuje jego wizerunek. Dlatego też szkolenie nt. Promocja regionu poprzez produkt tradycyjny i regionalny, które odbyło się 6 października  w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Sochaczewie zgromadziło ponad 70 osób.  Uczestnicy wysłuchali wykładu Krzysztofa Zaniewskiego z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego nt. produktu tradycyjnego i regionalnego. Marzena Rogozińska - kierownik Wydziału Rolnictwa i Żywności w Urzędzie Marszałkowskim  przedstawiła zalety udziału w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Eugeniusz Mientkiewicz – ekspert w dziedzinie produkcji serów w Polsce przybliżył słuchaczom tematykę wyrobu  serów zagrodowych.

 

Jednym z punktów szkolenia była prezentacja laureatów tegorocznego konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Znalazły się tu takie produkty jak: chleb Janiaka, nalewka z derenia, sery Rosiaka. Pozostali to laureaci konkursów „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Produkty, które wzbudziły duże zainteresowanie to: marmolada z antonówki, szynka wiejska, pierogi, smalec wiejski, wyroby cukiernicze: pączki, pierniki, szarlotka, sernik tradycyjny, makowiec, pieróg z kapusty, szynka wielkanocna, ciastka ze skwarek oraz nalewki (miętówka, różana, z czeremchy, z aronii,  z kwiatu czarnego bzu, z malin, pigwy,  śliwek suszonych oraz miód pitny i krupnik).

Zaprezentowano też  nieprzebrane bogactwo spiżarni powiatu sochaczewskiego w tym boczniak kwaszony, przetwory z grzybów, tradycyjne wyroby wędliniarskie, smakowita solona słonina, aromatyczne nalewki i wina  domowej produkcji  oraz pierogi o różnych farszach.

Tego typu szkolenia i inne formy podejmowanych  przez nas działań pomagają identyfikować  wyroby tradycyjne, wytwarzane według starych receptur. Dlatego stare, tradycyjne receptury warte są odnajdywania i odtwarzania.

Szkolenie pozwoliło na nawiązanie kontaktów i wymianę doświadczeń, zdobycie informacji na temat możliwości wytwarzania  produktów tradycyjnych i regionalnych. Zostało zorganizowane dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego i Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich..

Magdalena Jankowska

MODR Oddział Bielice

 

(Od Redakcji)

Magdalena Jankowska – specjalistka ds. Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki w MODR O/Bielice  otrzymała,  podczas szkolenia, specjalne podziękowanie od Rady Powiatowej MIR Powiatu Sochaczewskiego za kultywowanie tradycji kulinarnych ziemi sochaczewskiej, które wręczył Zbigniew Tomaszewski przewodniczący Rady.

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: p.o. Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2019 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.