„Perły 2012” dla województwa mazowieckiego
Z satysfakcją informujemy o najbardziej rozpoznawalnych i prestiżowych nagrodach przyznawanych za najlepsze produkty tradycyjne na polskim rynku. Zakończyła się bowiem XII edycja konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Związek Województw RP i samorządy regionów przy współpracy z ośrodkami doradztwa rolniczego.
Uroczyste podsumowanie konkursu odbyło się podczas targów Polagra Food
7 października br. w Poznaniu. Patronat honorowy nad wielkim finałem objęła po raz pierwszy Pani Prezydentowa Anna Komorowska.
Główną nagrodą w konkursie są „Perły”, które Izabella Byszewska - koordynator krajowy konkursu – określiła jako „swoiste Oscary naszych produktów kulinarnych – symbole tego, co jest najwspanialszym owocem naszej kuchni”. W tegorocznej edycji Kapituła Krajowa przyznała 30 „Pereł” produktom tradycyjnym i 14. potrawom tradycyjnym.
Trzy „Perły
w kategorii „produkt tradycyjny”. Pierwszą otrzymało „piwo ciechan miodowe” produkowane przez Browar „Ciechan” sp. z o.o. w Ciechanowie, wyróżniające się wyjątkowym smakiem pochodzącym od naturalnych surowców. Drugą „Perłę” otrzymała firma Suraż - Pol z Regimina za ,,kiełbasę mazowiecką podsuszaną” wytwarzaną z najlepszych gatunków mięsa pozyskanych od tuczników karmionych naturalnymi paszami.
Nagrodę „Perła
z gospodarstwa agroturystycznego ,,Młyn Gąsiorowo” z Gąsiorowa, za ,,zupę opieńkową” przygotowaną z kwaszonych opieńków i „gołąbki z kaszą gryczaną w żurku”.
Równie istotnym wydarzeniem podczas trwania targów Polagra Food było przyznanie Medalu Targów „Smaki Regionów” Krzysztofowi Kowalskiemu – gospodarstwo PHU z Winnik (gmina Nasielsk) za ,,olej lniany tłoczony na zimno” pochodzący z własnej uprawy.
Wyniki rywalizacji utwierdzają nas w przekonaniu, że warto uczestniczyć w konkurach kulinarnych
i należy chwalić się naszym dziedzictwem kulturowym.