O tym co dobre dyskutowano w Kowali
15 października w sali konferencyjnej Hali Sportowej przy PSP w Kowali odbyła się siódma konferencja z cyklu: "Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” pn.: „Produkt tradycyjny wysokiej jakości – skracanie łańcucha dostaw żywności z gospodarstw do konsumenta".
15 października w sali konferencyjnej Hali Sportowej przy PSP w Kowali odbyła się siódma konferencja z cyklu: "Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” pn.: „Produkt tradycyjny wysokiej jakości – skracanie łańcucha dostaw żywności z gospodarstw do konsumenta". Organizatorem konferencji był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, przy wsparciu Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Uczestniczyło w niej 45 rolników oraz mieszkańców obszarów wiejskich z powiatów; białobrzeskiego, grójeckiego, kozienickiego, przysuskiego, lipskiego, radomskiego, zwoleńskiego i szydłowieckiego. Pierwszy wykład dotyczący charakterystyki procesu wędzenia, doboru surowców wytwarzających dym, a także wymagań higieniczno- sanitarnych dotyczących produkcji pierwotnej i przetwórstwa produktów tradycyjnych w sposób bardzo ciekawy i przystępny wygłosił profesor Andrzej Pisula ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ocenę ryzyka występowania węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia oraz przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów WWA w środkach spożywczych omówił Mariusz Dobosz Powiatowy Lekarz Weterynarii w Radomiu. Przedstawił również wymagania weterynaryjne przy zakładaniu działalności gospodarczej w ramach MLO i sprzedaży bezpośredniej. Zgodnie z programem konferencji, nie zabrakło przedstawicieli reprezentujących dobre praktyki. W tym temacie zaprezentował się przedsiębiorca i producent wyrobów wędliniarskich Wojciech Pysiak - Mistrzem Agroligi z 2008r. Uczestnicy konferencji mieli okazję spróbować wyrobów przedsiębiorcy m.in. „salcesonu wizytowego” i „szynki zdziechowskiej”, które znajdują się na liście produktów tradycyjnych. Na rejestracje oczekują dwa następne. Konferencja otwarta przez Bogusława Włodarczyka dyrektora MODR Oddział Radom oraz Sławomira Stanika wójta Gminy Kowala, zakończyła się poczęstunkiem zorganizowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich ze Zdziechowa („pierożki Danusi” i racuchy) oraz biesiadnym śpiewem.
TEKST: Ewa Stanik ZDJĘCIA: Ewa Stanik OPR. WA