O paszy dla bydła dyskutowano w Płocku
23 października b.r. w Płocku odbyła się czwarta konferencja z zakresu „Innowacje w produkcji rolniczej – dobre praktyki” na temat „Organizacja bazy paszowej dla bydła”. Uczestniczyło w niej ponad 120 rolników i mieszkańców obszarów wiejskich.
Organizatorem konferencji był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Płocku przy wsparciu Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Program konferencji przedstawiły Grażyna Gołębiewska i Jadwiga Skibowska z Oddziału Płock. Główny temat dotyczył odpowiedniego przygotowania bazy paszowej dla bydła. Poświęcone temu były dwa wykłady. Pierwszy, prowadzony przez prof. Włodzimierza Nowaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zawierał zagadnienia dotyczące organizacji bazy paszowej, odpowiedniego przygotowania pasz objętościowych, zakiszania, żywienia bydła. Drugi, prowadzony przez Jana Kuczyńskiego z MODR O/Płock dotyczył czynników wpływających na jakość kiszonki z kukurydzy i omawiał zagadnienia związane z właściwym doborem odmiany kukurydzy, terminu zbioru i właściwego zakiszania.
Kolejny wykład przeprowadzony przez Andrzeja Samoraja kierownika Biura Powiatowego ARIMR w Płocku dotyczył ważnych i interesujących rolników zagadnień Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2015-2020 i systemu płatności bezpośrednich w Polsce w latach 2015-2020.
Ostatnim punktem programu była prezentacja dobrych praktyk PROW w latach 2007-2013 realizowanych przez rolników Mirosławę i Macieja Pilewskich z miejscowości Suchodół.
Uczestnicy konferencji mieli możliwość zapoznać się z ofertą firm: Zaopatrzenie Techniczne Rolnictwa „BUGAJ”, Wytwórnia Premiksów LNB Oddział w Kiszkowie, JHJ Sp. z o.o., P.H. Konrad, Lely Center w Kutnie.
Grążyna Gołębiewska – MODR Oddział Płock
Zdjęcia Lucyna Kornas-Frankie – MODR Oddział Płock
OPR. WA