Konferencja o białku roślinnym
MODR Oddział Siedlce organizował 5 listopada konferencję w ramach Programu Wieloletniego „Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego, ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”.
Program realizowany jest na podstawie Uchwały Rady Ministrów z dnia 9 sierpnia 2011 r przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu oraz Instytut Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. W imieniu MODR organizacją konferencji zajęła się Małgorzata Lisiecka – główny specjalista Oddziału Siedlce. Gości witała Maria Sudnik – kierownik Dział Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki.
Imponująca była liczba wykładów, a tym samym ogromna dawka wiedzy przekazanej gościom konferencji. Wykładowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Instytutu Genetyki Roślin PAN w Poznaniu omówili:
- Deficyt białka paszowego w Polsce i możliwości jego rozwiązania - prof. dr hab. Wojciech Święcicki IGR PAN Poznań,
- Nowe trendy w agrotechnice roślin strączkowych - prof. dr hab. Jerzy Szukała UP Poznań,
- Wyniki aktualnych badań dotyczące wykorzystania rodzimych źródeł białka w żywieniu zwierząt monogastrycznych - prof. dr hab. Andrzej Rutkowski UP Poznań
- Lista zalecanych odmian i dostępność nasion na rynku wiosną 2016 - Piotr Burczyk PHR
- Rynek roślin strączkowych w Polsce, stan i kierunki rozwoju - dr inż. Wojciech Mikulski UP Poznań
Prelegenci konferencji zwracali uwagę m. in. na problem deficytu białka paszowego w Polsce, gdzie żywienie zwierząt w dużej mierze oparte jest na importowanej śrucie sojowej. Ze względu na zabezpieczenie zapotrzebowania na pasze wysokobiałkowe wskazane jest poszukiwanie alternatywnych źródeł białka. Rozwiązaniem tego problemu może być rozwój produkcji rodzimych roślin strączkowych.
Uczestnikom spotkania przypomniano także o problemach uprawy roli pod rośliny strączkowe, plonowania oraz jakości nasion. Szczególną uwagę zwrócono na to, że zmielone nasiona soi mogą być skarmiane tylko po obróbce termicznej, w wyniku której szkodliwe substancje antyżywieniowe ulegają rozkładowi. Dopiero wówczas poekstrakcyjna śruta sojowa nadaje się do skarmiania jako pasza dla zwierząt.
Podsumowując wnioski naukowców oraz wyniki badań można powiedzieć, że rośliny strączkowe zyskują na znaczeniu jako niezbędny komponent żywienia zwierząt. Z pewnością ze względu na ceny poekstrakcyjnej śruty sojowej zainteresowanie rodzimymi źródłami białka będzie rosło.
W konferencji wzięło udział 81 uczestników.
FOTORELACJA
- Uczestnicy konferencji
- Konferencję rozpoczęła i powitała wszystkich Maria Sudnik MODR Oddział Siedlce
- Pierwsza z lewej Małgorzata Lisiecka MODR Oddział Siedlce
Tekst: Małgorzata Lisiecka - MODR Oddział Siedlce
Zdjęcia: Andrzej Dmowski – MODR Oddział Siedlce