Sotkanie z biogazową kukurydzą
28 sierpnia w Pienicach, gm. Krasnosielc, odbyła się po raz szósty impreza „Biogazowa Kukurydza”.
W bloku wykładowym specyfikę sezonu wegetacyjnego 2016 na tle innych lat omówił dr Janusz Rogacki – Hodowla Roślin Smolice. Przedstawiciel KWS Polska dr inż. Stefan Wysocki przedstawił anomalie w rozwoju kukurydzy, zależne od przebiegu warunków pogodowych. Zwrócił też uwagę na błędy popełniane podczas nawożenia kukurydzy. Zastosowanie kwasów humusowych w uprawie kukurydzy omówił mgr inż. Marcin Tippe. Efekty działania kwasów humusowych, uczestnicy imprezy mieli okazję ocenić na polu demonstracyjnym. O walorach dietetycznych kukurydzy mówił dr Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Uczestnicy imprezy mieli okazję skosztowania potraw na bazie kukurydzy. Potrawy były przygotowane w ramach kampanii promocyjnej „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia”. Mgr inż. Tadeusz Szymańczak przestawił między innymi nowy wariant stosowania chemicznych środków ochrony roślin przeciwko omacnicy prosowiance z wykorzystaniem opryskiwacza turbinowego. Przy tej technologii niezbędne jest pozostawienie ścieżek technologicznych co 90 - 100 m.
Oczywiście jest to propozycja dla gospodarstw uprawiających kukurydzę na znacznych areałach. Nie mniej jednak szkodniki kukurydzy, a w szczególności omacnica prosowianka, stonka kukurydziana i urazek kukurydziany powodują wymierne straty ekonomiczne w uprawie kukurydzy, zarówno na małych jak i dużych plantacjach. Ostatnim wykładowcą był mgr inż. Jarosław Tarnicki z firmy Azelis, który przypomniał najstarszy nawóz azotowy na świecie – azotniak, w nowym wydaniu.
Na polu demonstracyjnym, gdzie wysiano 60 mieszańców kukurydzy, o swoich odmianach w szczegółach opowiadali przedstawiciele firm hodowlanych: KWS, HR Smolice, OSEVA, Euralis i HungaroSeed.
W tym roku po raz pierwszy zaprezentowano mieszańce hodowli węgierskiej (HungaroSeed). Rolnicy zwiedzający poletka zwrócili uwagę na odmiany bardzo wczesne. Dużym zainteresowaniem cieszyła się odmiana TK 175 o bardzo niskiej liczbie FAO – 165. Zalecana jest do uprawy na ziarno, ale może być również uprawiana na kiszonkę, przy opóźnionym terminie siewu, np. po międzyplonach ozimych.
W imieniu organizatorów otwarcia dokonali Krzysztof Olkowski (właściciel gospodarstwa) oraz dr inż. Witold Rzepiński (emerytowany pracownik MODR Oddział Ostrołęka i pomysłodawca imprezy) oraz Marian Krupiński radny Sejmiku Wojewódzkiego Mazowieckiego.
Jolanta Budzichowska
MODR Oddział Ostrołęka