Ubój zwierząt - szkolenia
„Ubój zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny gospodarstwa” – pod takim tytułem w dniach 12-16 lutego br. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Siedlce zorganizował dwa szkolenia dotyczące przepisów związanych z ubojem na potrzeby własne.
Pierwsza cześć szkoleń dotyczyła teorii, druga – praktyczna odbyła się w zakładzie mięsnym, w którym uczestnicy szkolenia mieli możliwość zapoznania się z ubojem zwierząt.
Gospodarzami szkoleń byli Marek Furman - dyrektor MODR Oddział Siedlce oraz Małgorzata Lisiecka – główny specjalista MODR Oddział Siedlce. Prelekcje wygłosili: lekarz weterynarii Paweł Kobylarz reprezentujący GIW Warszawa (zagadnienia związane z ubojem gospodarczym trzody chlewnej), prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach (zagadnienia uboju gospodarczego królików, postępowanie oraz technika) oraz Anna Duras z WIW Siedlce, która zajęła się przepisami określającymi warunki i możliwości dokonywania uboju zwierząt kopytnych, w celu produkcji mięsa na użytek własny.
Serdecznie dziękujemy uczestnikom szkoleń oraz wykładowcom.
__F O T O R E L A C J A__
1. Od lewej wykładowcy prof.dr hab. Paweł Bielański, Paweł Kobylarz oraz Marek Furman - dyrektor MODR Oddział Siedlce i Małgorzata Lisiecka
2. Dyrektor MODR Oddział Siedlce wita uczestników szkolenia
3. Wykład Pawła Kobylarza z GIW Warszawa
4. Uczestnicy szkolenia
Małgorzata Lisiecka
MODR Oddział Siedlce