Skrzelew – Dni Kukurydzy online
W pierwszą niedzielę października odbyły się Dni Kukurydzy w Skrzelewie. Tym razem impreza odbyła się w innej formule niż w latach poprzednich. Sylwia Szymańczak - kierownik produkcji i Tadeusz Szymańczak - przewodniczący Komitetu Organizacyjnego, biorąc pod uwagę obecne warunki, zdecydowali się po raz pierwszy na formułę online, prosto z pól w Skrzelewie.
Pogoda była wietrzna, ale stabilna i słoneczna – jak określiłby meteorolog. Transmisją zajęła się Telewizja Mazowsza Zachodniego z zespołem pod kierownictwem Grzegorza Nowakowskiego.
Relacja zaczęła się od godziny 12.00, według ściśle rozpisanego scenariusza. W namiocie zaaranżowano studio, a stół bogato zastawiony produktami z kukurydzy przygotowała Jadwiga Banaszek.
W bezpośredniej relacji przestawiono zbiory kombajnem z poletek doświadczalnych, monitorowano wielkość i jakość plonu oraz bezpośrednio komentowano wyniki.
Aby przybliżyć bieżące zagadnienia dotyczące uprawy kukurydzy, wykłady zaprezentowali:
- dr inż. Roman Warzecha, kierownik Pracowni Kukurydzy i Pszenżyta IHAR-PIB Radzików zaprezentował program promocyjny nt. Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych - sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
- dr hab. Wojciech Stępień z Katedry Gleboznawstwa SGGW omówił potrzeby pokarmowe kukurydzy;
- dr inż. Akadiusz Artyszak z Wydziału Rolnictwa i Biologii - Katedra Agronomii SGGW, promował studia na uczelni, która ma ponad dwustuletnią tradycję i najlepszym wydziałem rolniczym w Polsce.
- dr inż. Piotr Ochodzki z IHAR-PIB Radzików przestawił problem mykotoksyn w ziarnie kukurydzy i zbóż;
Charakter wydarzenia umilały występy zespołu ludowego im. Cecylii Milczarek Grzybowianki & Grzybowiacy z gminy Słubice, wieloletni bywalcy Dni Kukurydzy w Skrzelewie.
Głos zabrali przedstawiciele firm pracujących na rzecz rolnictwa, Witold Konarski - wiceprezes Mazowieckiej Izby Rolniczej, dyrektorzy ośrodków doradztwa: Włodzimierz Lewandowski - zastępca dyrektora ŁODR i Krzysztof Szumski - dyrektor MODR Oddział Bielice, który zachęcał gości do korzystania ze strony www.mazowieckiebazarek.pl, aby dokonywać zakupów bezpośrednio od producentów. Na poletkach firmy branżowe zaprezentowały 86 odmian kukurydzy, z czego 14 z nich skoszono a wyniki podano do publicznej wiadomości.
Komitet organizacyjny wsparł finansowo leczenie Zuzanny Pauliny Góralczyk.
Tadeusz Szymańczak – przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Dni Kukurydzy podziękował wszystkim, którzy zaangażowali się w realizację tego wydarzenia.
__F O T O R E L A C J A__
- Prezentacja odmian kukurydzy
- Produkty z kukurydzy w namiocie - studio
- Stoisko wystawowe MODR
- Wykład prowadzi prof. Wojciech Stępień z SGGW
- Wywiadu udziela Krzysztof Szumski - dyrektor MODR Oddział Bielice
- Pokaz zbioru odmian kukurydzy
- Wyniki zebranych plonów ziarna
- Występ Zespołu Ludowego Grzybowianki & Grzybowiacy ze Słubic
Zachęcamy do obejrzenia całej relacji na stronie www.dnikukurydzy.pl
Tekst: Krzysztof Szumski
Zdjęcia: Anna Palasik, Krzysztof Szumski