V jubileuszowe seminarium „Kobieta przedsiębiorcza w Unii Europejskiej”
Patronat nad nim objął Marszałek Województwa Mazowieckiego, pan Adam Struzik, który jednocześnie je współfinansował.
Celem seminarium była kontynuacja przedsięwzięć prowadzonych już od kilku lat przez Oddział Poświętne w Płońsku w zakresie identyfikacji, promocji i ochrony produktów tradycyjnych na terenie Mazowsza. Działanie te są ważne, ponieważ stanowią szansę zdobycia dodatkowego źródła dochodów przez osoby prowadzące gospodarstwa rolne. Dlatego do udziału w seminarium zaproszono rolników, doradców z terenu całego Mazowsza oraz przedstawicieli władz lokalnych i instytucji wspierających działania w zakresie produktów tradycyjnych i regionalnych. W Poświętnem goszczono w sumie 113 osób.
Następnym punktem programu było wystąpienia mieszkanek wsi wytwarzających produkty tradycyjne. Podzieliły się one ze słuchaczami własnymi doświadczeniami w tym zakresie. Pierwsza wystąpiła pani Krystyna Marcyjańska, z Lutobroku w powiecie pułtuskim, wytwarzająca wędliny tradycyjne. Opowiedziała jak pokonywała bariery przeszkadzające w jej działalności, głównie administracyjne. Pani Krystyna zainteresowała się produktem tradycyjnym dzięki nawiązaniu kontaktów z MODR w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku. Jako uczestniczka konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” zaprezentowała polędwiczkę wędzoną podsuszaną. W wojewódzkim etapie tego konkursu uzyskała II miejsce i wówczas zaczęła zastanawiać się nad jej produkcją i sprzedażą. Z tej racji zabiegała o umieszczenie swego wyrobu na Liście Produktów Tradycyjnych w MRiRW. Nie było łatwo, ale udało się udowodnić ponad 25 letnią tradycję wytwarzania tego specjału przez jej rodzinę. Polędwiczki zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i pani Krystyna, wspólnie z mężem, rozpoczęła dość długą i żmudną drogę uruchomienia procesu wytwarzanie polędwiczek (i innych wyrobów wędliniarskich) w swoim gospodarstwie. Mąż zajął się remontem budynku, który miał służyć do produkcji, natomiast ona stroną administracyjno-prawną działalności. Ta droga – jak mówiła „ usłana była bitwami, które trzeba było wygrać”. Teraz mówi jednak: „Warto było!”, ponieważ tradycyjne wyroby pozyskują zaufanie i uznanie konsumentów, nie ma problemów z ich zbytem i - zgodnie z założeniami - przedsięwzięcie zaczyna przynosić zyski. Cel więc został osiągnięty, a to jest najważniejsze.
W programie wystąpiła również pani Halina Witkowska z miejscowości Lemany w powiecie pułtuskim, która wytwarza wspaniałe, znane już dość dobrze fafernuchy. Wyrób ten zostanie wkrótce wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Pani Halina opowiedziała o ciekawym pomyśle uruchomienia starej kuźni jako miejsca, w którym można będzie nie tylko spróbować lokalnych produktów tradycyjnych, ale również nauczyć się wytwarzania wspaniałych wyrobów rękodzieła ludowego, m.in. niespotykanych wielkanocnych pisanek. (Zdjęcie 0002)
Na zakończenie pan Robert Kuczyński z Urzędu Skarbowego w Płońsku, w sposób bardzo przystępny omówił trudne zagadnienia związane z założeniem i prowadzeniem własnej firmy. Wyjaśnił zebranym jakie kroki należy podjąć, aby zarejestrować działalność oraz w jaki sposób należy rozliczyć się z fiskusem uzyskiwanych dochodów.
Seminarium było okazją do przeprowadzenia oddziałowego Ogólnopolskiego Konkursu „Tradycje wokół stołu”, którego uczestnikami były kluby 4-H z terenu działania Oddziału MODR w Poświętnem, prowadzone przez specjalistki ds. GWiA w terenie. Obradujący mogli obejrzeć wystawę prac konkursowych klubów 4-H oraz stoiska wydawnictw MODR i redakcji „Tygodnika Rolniczego”, a także nabyć mazowieckie produkty tradycyjne i wyroby rękodzieła.
Uczestnicy seminarium podczas degustacji potraw tradycyjnych.
MODR Oddział Poświętne w Płońsku zdjęcia: Bożena Chądzyńska