Konkurs „Specjalność kulinarna gospodarstwa agroturystycznego”
W ostatnich latach dynamicznie wzrasta zainteresowanie konsumentów produktami tradycyjnymi, sporządzanymi według specjalnych receptur naszych przodków. Wyroby te ze względu na swoją wyjątkowość, oryginalność i przede wszystkim walory zdrowotne
stają się co raz bardziej modne i chętniej kupowane. Kuchnia regionalna jest magnesem przyciągającym do gospodarstw agroturystycznych i często decyduje o wyborze miejsca pobytu turystów. Rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną coraz częściej sięgają do starych przepisów i w oparciu o nie serwują swoim gościom potrawy. Produkty tradycyjne kojarzące się bezpośrednio z miejscem, z którego pochodzą, wpływają na popularność regionu, podnoszą jego atrakcyjność turystyczną. Tradycja kulinarna utrwala regionalność i tożsamość „małych ojczyzn” oraz buduje markę regionu.
Nadbużańskie, regionalne rarytasy zaprezentowane zostały podczas konkursu „Specjalność kulinarna gospodarstwa agroturystycznego”, który odbył się w kwietniu w siedzibie Oddziału MODR w Siedlcach. Celem konkursu była: popularyzacja najbardziej atrakcyjnych potraw i produktów związanych z regionem nadbużańskim, aktywizacja mieszkańców wsi w zakresie doskonalenia oferty agroturystycznej oraz poszerzenie rynku klientów.
Konkurs ogłoszony został w miesiącu marcu. Udział mogli w nim wziąć rolnicy, prowadzący działalność agroturystyczną z terenu województwa mazowieckiego objętego Lokalną Strategią Rozwoju Stowarzyszenia LGD „Tygiel Doliny Bugu” . Konkurs współfinansowany był ze środków PROW (2007-2013) w ramach małego projektu „Smaki nadbużańskiej kuchni”, realizowanego przez MODR.
Warunkiem udziału w konkursie było złożenie karty zgłoszenia i w dniu 17 kwietnia prezentacja produktów lub potraw. Do konkursu zdecydowało się przystąpić 22 rolników.
Konkurs oceniała komisja, w skład której weszli: Wada Księżopolska- etnograf, kustosz Muzeum Regionalnego w Siedlcach, Barbara Rozbicka– nauczyciel zawodu kucharz w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr.4, Stanisław Jastrzębski –przedstawiciel Tygodnika Siedleckiego, Ewa Gregorczyk- redaktor naczelna miesięcznika „Wieś mazowiecka” i Maria Sudnik- kierownik Zespołu Przedsiębiorczości i Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki MODR Oddziału w Siedlcach.
Kryteriami oceny produktów w konkursie była pomysłowość i oryginalność, związek z regionem nadbużańskim, wartość organoleptyczna (smak, zapach, barwa, konsystencja) oraz estetyka i umiejętność zaprezentowania.
Uczestnicy konkursu mile zaskoczyli komisję szerokim asortymentem smacznych produktów i potraw. Wybór najlepszych nie był łatwy; zwłaszcza, że niektórzy rolnicy zaprezentowali nie po jednym, ale po kilka a nawet kilkanaście produktów. Królowały liczne produkty mięsne , głównie wieprzowina- a z niej: tradycyjne kiełbasy, słoninki, szynki, pasztety, smalce i mniej popularne żeberka spod bani, klops podlaski, pomasta, a nawet prosię pieczone. Kilku rolników przygotowało chleby wiejskie i potrawy na bazie mąki. Były smaczne będzwały, blaszaki, pierogi z soczewicą, z kapustą i grzybami, parowańce, szlachcice, krupnik z pyzą, a także smaczne racuszki ziemniaczane „lucysie”, sękacze i ciasteczka ze skwarek. Wśród zaprezentowanych produktów były też ryby: szczupak faszerowany, ryba w zalewie oraz przetwory z mleka (twarożek, masło czosnkowe). Spośród produktów na bazie warzyw i owoców wyróżniły się pasty warzywne, kapusta „na zdrowie”, krokiety ze szpinakiem oraz liczne przetwory a wśród nich najsmaczniejsza galaretka z czarnej porzeczki i dżem z dyni. Nie zabrakło syropów (m.in. z sosny, mniszka), nalewek ziołowych i owocowych oraz piwa kozicowego i jałowcowego.
W wyniku pięciogodzinnej pracy komisji wybrani zostali laureaci:
I miejsce - Sławomir Jóźwiak z Mierzwic za prosię pieczone
II miejsce – Jerzy Czeżyk z Klepaczewa za piwo jałowcowe
III miejsce- Joanna Radzikowska z Wieski za szczupaka faszerowanego
Wyróżnienia otrzymali:
Barbara i Robert Zawistowscy z Sarnak za krupnik z pyzą
Agata Kur z Białobrzegów za klopsa podlaskiego
Elżbieta Jakoniuk z Zabuża za przetwory z mleka
Smaki nadbużańskiej kuchni i ofertę agroturystyczną gospodarstw miało możliwość poznać wielu mieszkańców miasta Siedlce; konkurs przeprowadzony został podczas trwania imprezy wystawienniczo- targowej MODR „Wiosna na polu i w ogrodzie”. Oferta agroturystyczna okazała się bardzo atrakcyjna.
Opracowała: Maria Sudnik MODR Oddz. Siedlce