Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Konkurs „Specjalność kulinarna gospodarstwa agroturystycznego”

W ostatnich latach dynamicznie wzrasta zainteresowanie konsumentów produktami tradycyjnymi,  sporządzanymi według specjalnych receptur naszych przodków. Wyroby te ze względu na swoją  wyjątkowość,  oryginalność i przede wszystkim walory zdrowotne

stają się co raz bardziej modne i chętniej kupowane. Kuchnia regionalna jest magnesem przyciągającym do gospodarstw agroturystycznych i często decyduje o wyborze miejsca pobytu turystów. Rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną coraz częściej sięgają do starych przepisów i w oparciu o nie serwują swoim gościom potrawy. Produkty tradycyjne kojarzące się bezpośrednio z miejscem, z którego pochodzą, wpływają na popularność regionu,  podnoszą jego atrakcyjność turystyczną. Tradycja kulinarna utrwala regionalność i tożsamość „małych ojczyzn” oraz buduje markę regionu.

 

Nadbużańskie, regionalne rarytasy zaprezentowane zostały podczas konkursu „Specjalność kulinarna gospodarstwa agroturystycznego”, który odbył się w kwietniu w siedzibie  Oddziału MODR w Siedlcach. Celem konkursu była: popularyzacja najbardziej atrakcyjnych potraw i produktów związanych z regionem nadbużańskim, aktywizacja mieszkańców wsi w zakresie doskonalenia oferty agroturystycznej oraz poszerzenie rynku klientów.

Konkurs ogłoszony został w miesiącu marcu. Udział mogli w nim wziąć rolnicy, prowadzący działalność agroturystyczną z terenu województwa mazowieckiego objętego Lokalną  Strategią Rozwoju Stowarzyszenia LGD „Tygiel Doliny Bugu” . Konkurs współfinansowany był ze środków PROW (2007-2013) w ramach małego projektu „Smaki nadbużańskiej kuchni”, realizowanego przez MODR.

Warunkiem udziału w konkursie było złożenie karty zgłoszenia i w dniu 17 kwietnia prezentacja produktów lub potraw. Do konkursu zdecydowało się przystąpić  22  rolników.

Konkurs oceniała komisja, w skład której weszli: Wada Księżopolska- etnograf, kustosz Muzeum Regionalnego w Siedlcach, Barbara Rozbicka– nauczyciel zawodu kucharz w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr.4, Stanisław Jastrzębski –przedstawiciel  Tygodnika Siedleckiego,  Ewa Gregorczyk- redaktor naczelna miesięcznika „Wieś mazowiecka” i Maria  Sudnik- kierownik Zespołu Przedsiębiorczości i Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki MODR Oddziału w Siedlcach.

Kryteriami oceny produktów w konkursie była pomysłowość i oryginalność, związek z regionem nadbużańskim, wartość organoleptyczna (smak, zapach, barwa, konsystencja) oraz estetyka i umiejętność zaprezentowania.

Uczestnicy konkursu mile zaskoczyli komisję szerokim asortymentem  smacznych produktów i potraw. Wybór najlepszych nie był łatwy; zwłaszcza, że niektórzy rolnicy zaprezentowali nie po jednym, ale po kilka a nawet kilkanaście produktów. Królowały liczne produkty mięsne , głównie wieprzowina- a z niej: tradycyjne kiełbasy, słoninki, szynki, pasztety, smalce i mniej popularne żeberka spod bani, klops podlaski,  pomasta, a nawet prosię pieczone. Kilku rolników przygotowało chleby wiejskie i potrawy na bazie mąki. Były smaczne będzwały, blaszaki, pierogi z soczewicą, z kapustą i grzybami, parowańce, szlachcice, krupnik z pyzą,  a także smaczne racuszki ziemniaczane „lucysie”, sękacze i ciasteczka ze skwarek.  Wśród zaprezentowanych produktów były też ryby: szczupak faszerowany, ryba w zalewie oraz przetwory z mleka (twarożek, masło czosnkowe). Spośród produktów na bazie warzyw i owoców wyróżniły się  pasty warzywne, kapusta „na zdrowie”, krokiety ze szpinakiem oraz liczne przetwory a wśród nich najsmaczniejsza galaretka z czarnej porzeczki i dżem z dyni.  Nie zabrakło syropów (m.in. z sosny, mniszka), nalewek ziołowych i owocowych oraz piwa kozicowego i jałowcowego.

W wyniku pięciogodzinnej pracy komisji wybrani zostali laureaci:

I miejsce -  Sławomir Jóźwiak z Mierzwic za prosię pieczone

II miejsce – Jerzy Czeżyk z Klepaczewa za piwo jałowcowe

III miejsce- Joanna Radzikowska z Wieski za szczupaka faszerowanego

Wyróżnienia otrzymali:

Barbara i Robert Zawistowscy z Sarnak za krupnik z pyzą

Agata Kur z Białobrzegów za klopsa podlaskiego

Elżbieta Jakoniuk z Zabuża za przetwory z mleka

Smaki nadbużańskiej kuchni i ofertę agroturystyczną gospodarstw miało możliwość poznać wielu  mieszkańców miasta Siedlce; konkurs przeprowadzony został podczas trwania imprezy wystawienniczo- targowej MODR „Wiosna na polu i w ogrodzie”.  Oferta agroturystyczna okazała się bardzo atrakcyjna.

Opracowała: Maria Sudnik MODR Oddz. Siedlce


  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.