MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Błąd

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but relacje/2011/prom-relacja is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Promocja produktów tradycyjnych w Puszczy Mariańskiej

Rolnicy zainteresowani wytwarzaniem produktów tradycyjnych i regionalnych z własnych surowców uczestniczyli w szkoleniu zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego 30 czerwca br. w  Puszczy Mariańskiej.

Celem spotkania było przedstawienie prawnych możliwości przetwarzania surowców zwierzęcych w gospodarstwach, zaprezentowanie producentów, którzy z powodzeniem wprowadzili na rynek swoje produkty i zachęcenie innych do działania.

W ostatnich latach obserwuje się rosnące zainteresowanie konsumentów produktami tradycyjnymi i regionalnymi. Coraz bardziej doceniana jest  żywność bez chemii, a więc nie pochodzącą z masowej produkcji. Mieszkańcy dużych miast poszukują na wsi nie tylko ciszy i spokoju, ale również smaku lokalnych potraw i przetworów. Ponad 50 % gospodarstw rolnych na Mazowszu to małe gospodarstwa do 5 ha. Produkcja na takim areale jest mało opłacalna, dlatego właściciele tych gospodarstw szukają dodatkowych źródeł dochodu. Szansą dla nich może być przetwórstwo zagrodowe: produkcja wędlin, serów, przetworów owocowo-warzywnych. Rolnik może wytwarzać i wprowadzać na rynek produkty, ale musi to robić w sposób legalny. Każdy z nas życzy sobie, aby żywność była bezpieczna, dlatego powinna być wytwarzana pod nadzorem odpowiednich służb z zachowaniem określonych zasad. Nadzór nad przestrzeganiem wymogów przy przetwarzaniu produktów pochodzenia zwierzęcego  ma powiatowy lekarz weterynarii.

Warunki prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej szczegółowo omówił lekarz wet. Piotr Cymerski. Przedstawił wymagania sanitarno-weterynaryjne dotyczące budynków i pomieszczeń, w których ma odbywać się produkcja, wymagania dla środków spożywczych, dobrą praktykę produkcyjną i higieniczną, a także rejestrację działalności. Rolnik, który zamierza wytwarzać i sprzedawać produkty pochodzenia zwierzęcego, jeszcze przed rozpoczęciem planowanej działalności, musi sporządzić projekt technologiczny budynku, w którym będzie odbywała się produkcja. Projekt ten wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie przesyła do powiatowego lekarza weterynarii. Następnie po jego zatwierdzeniu składa pisemny wniosek o wpis do rejestru zakładów również do powiatowego lekarza wet.  Dopiero po otrzymaniu decyzji administracyjnej w sprawie wpisu danego zakładu do rejestru i nadaniu mu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego, producent może rozpocząć działalność. Mimo, że te formalności wydają się skomplikowane, warto przez nie przejść, aby usankcjonować swoją działalność i dostosować do obowiązujących przepisów.

Doskonałym przykładem jest tu tradycyjne gospodarstwo rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich, którzy zajmują się  produkcją jaj  kur zielononóżek kuropatwianych. Na bazie tych jaj ręcznie produkują makaron. wg XIX w. receptury z 20 jaj na 1 kg mąki. Ostatnio  wprowadzili na rynek również likier jajeczny. Ich produkty zdobywają  nagrody i wyróżnienia na konkursach, a zostały także wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Mazowsza.

Na uwagę zasługuje również „Gajm”  - gospodarstwo pasieczne Jagody i Andrzeja Domagałów z Puszczy Mariańskiej oferujące miód i produkty pszczele.

Doradcy MODR od lat wspierają rolników, szukających nowych źródeł dochodu, dlatego i tym razem skierowali na to szkolenie producentów:, serów,  ciast i  wędlin z terenu gminy Puszcza Mariańska i Wiskitki. Dzięki zaangażowaniu Jolanty Miazek specjalistki MODR z Terenowego Zespołu Doradców w Żyrardowie możliwe było  wyeksponowanie ich produktów  na tym szkoleniu.

W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję przekonać się jak smakuje  rosół z kur zielononóżek z makaronem ręcznej roboty, tradycyjne wędliny, sery i masło, ciasta, miody,  chleb z Puszczy Mariańskiej, czy szynka pieczona w chlebie. Wystawione produkty, swoje  wyjątkowe smaki zawdzięczają tradycyjnym recepturom a to doceniają konsumenci..

Na zakończenie szkolenia Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego zachęcał do udziału w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Mazowsza, szczególnie tych, które mają już zarejestrowaną działalność.

Podsumowując wójt gminy Puszcza Mariańska Michał Staniak wyraził chęć organizacji kolejnego szkolenia po wakacjach, bo jest potrzeba takiej wymiany doświadczeń.


Tekst i zdjęcia

Bożena Kalkowska

{gallery}relacje/2011/prom-relacja{/gallery}

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2022 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.