MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Produkty tradycyjne i regionalne w Poświętnem!!


W dniu 24.08.2011 w MODR Oddział Poświętne w Płońsku odbyły się dwa ważne wydarzenia poświęcone produktom tradycyjnym i regionalnym. Pierwsze wydarzenie to wojewódzki finał XI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów , drugie to szkolenie Pt. „Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych z własnych surowców w gospodarstwach rolników indywidualnych – stan i perspektywy”. Organizatorami byli: Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Agencja Rynku Rolnego. Gościli u nas m.in.: Izabella Byszewska - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Kazimierz Porębski – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Marzena Rogozińska – Kierownik Wydziału Rolnictwa i Żywności w Departamencie Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Andrzej Różycki – Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Warszawie. Uczestnikami byli głównie rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich, przedstawiciele instytucji wspierających rozwój rynku tych produktów oraz doradcy, w sumie ponad 130 osób.

Konkurs służył promocji wytwarzanych produktów tradycyjnych i dań gastronomicznych oraz wytypowaniu tych najlepszych do najwyższej nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki regionów” – Perły 2011, której finał będzie miał miejsce we wrześniu podczas Targów Polagra w Poznaniu.

Do konkursu zakwalifikowano blisko 50 produktów tradycyjnych w różnych kategoriach oraz 4 dania gastronomiczne również powiązane z tradycją regionu. Produkty te zostały ocenione przez dwie komisje konkursowe. Stoły uginały się pod ciężarem olbrzymich szynek, kiełbas, serów nalewek czy ciast.

W czasie, gdy ciężko pracowały komisje, poszukując najwspanialszych produktów i potraw, na sali obok, odbywało się szkolenie pod kierunkiem Krzysztofa Zaniewskiego z Urzędu Marszałkowskiego oraz lekarza weterynarii Piotra Cymerskiego. Dyskutowano nad wymaganiami, które należy spełnić przy wytwarzaniu i sprzedaży tradycyjnych i regionalnych produktów w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Na zakończenie spotkania odbyło się podsumowanie konkursu i wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom, ufundowanym przez organizatorów. Był to bardzo ważny a jednocześnie bardzo miły akcent.

Liczba uczestników oraz żywe zainteresowanie prezentowaną tematyką świadczy, że należy wspierać rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych i potwierdza potrzebę organizacji zarówno takich szkoleń jak i konkursów.



Wyniki konkursu


I. KONKURS GASTRONOMICZNY.


I. miejsce

Violetta i Dariusz Marcinowscy,

Gospodarstwo Rolne, ul. Topolowa 3,

Radziwiłłów Mazowiecki

Za:

  1. Rosół dworski, polski mazowiecki
  2. Kapłon staropolski w śmietanie

II. miejsce

Restauracja „ Poświętne”

ul. Sienkiewicza11

09-100 Płońsk

Za:

  1. Żurek
  2. Pierogi z mięsem i bukietem surówek

III. miejsce

Teresa Murzynowska,

Zdzisław Wiśniewski

Mała Wieś, 09-460 Niździn

Za:

  1. Zupę krem z dyni
  2. Ziemniaczane kluski z serem

IV. miejsce

Koło Gospodyń Wiejskich

z Serocka

Za

  1. Roladę ziemniaczaną
  2. Kotlety mięsno – kapustne

Nominację do nagrody „ Perła 2011” otrzymali Violetta i Dariusz Marcinowscy,

Gospodarstwo Rolne, ul. Topolowa 3, Radziwiłłów Mazowiecki

Za - Rosół polski dworski mazowiecki


KONKURS - PRODUKTY TRADYCYJNE.


I. kategoria produkty pochodzenia zwierzęcego

I.1. Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I. nagroda (dwa miejsca równorzędne)

1. Artur Zarzycki

Skołatowo 104

09-164 Dzierżążnia


Za: Skołatowską szynkę dziedzica

2. Paweł Surażyński

Suraż-Pol

Zakład Przetwórstwa Mięsnego

Regimin 4a,  06-461 Regimin


Za Szynkę dojrzewającą

II. nagroda (dwa miejsca równorzędne)

1. Julian S. Bielawski„ Koneser”

ul .Gen. K. Pułaskiego 12

07-202 Wyszków


Za: Szynkę zbójnicką z prosięcia

2. Małgorzata Gilewska

Szczytno 64

09-142 Załuski


Za: Szynkę wędzoną podsuszaną

III. nagroda

Piotr Kubajewski

Kowalewice Nowe 24

06-150 Świercze


Za: Kiełbasę z szynki


I. 2 Podkategoria: Przetwory mleczne

I. nagroda (dwa miejsca równorzędne)

1.Sławomir Rosiak

Brzozów

96-521 Iłów


Za: Ser podpuszczkowy „ze stoku”

2.Violetta i Dariusz Marcinowscy,

Gospodarstwo Rolne,

ul. Topolowa 3,

Radziwiłłów Mazowiecki


Za: Masło klarowane


II. kategoria – przetwory i produkty pochodzenia  roślinnego


II.1. podkategoria – przetwory owocowe

Przyznano tylko III. nagrodę

Ireneusz Kostrzewski

Eko –Fruit I. Kostrzewski

I. Chyrzyńska S. C.

ul. Gałochy 62

05-170 Zakroczym


Za: Mus malinowy

II.2. Podkategoria – produkty zbożowe

I. nagroda

Franciszek Kesler

ul. Ogrodowa 7

07-300 Ostrów Mazowiecki


Za: Olej rzepakowy Keslera

II. nagroda

Alina Sztabnik

Popielżyn Zawady 62

09-131 Joniec


Za: Pagaje

II.3. Podkategoria – wyroby cukiernicze

I nagroda

Barbara Błaszczyk

Lemany 12

07-214 Zatory


Za Kurki Wielkanocne


III. kategoria – napoje regionalne

III.1. podkategoria – napoje bezalkoholowe:

Wyróżnienie

Adrian Pachnik

Ul, Polna 2

07-110 Grębków


Za: Miodolada

III.2. podkategoria – napoje alkoholowe

I. nagroda (dwa równorzędne miejsca)

1.Anna Kołecka

Przęsławice

05-088 Brzozów

Za: Pigwówkę Przęsławicką na miodzie

2. Elżbieta Portasiewicz

Ul. Pułtuska 27

05-140 Serock


Za: Nalewkę „Spokojna Starość”


II. nagroda

Halina Nałęcz

Marynino 42

05-140

Serock


Za: Nalewkę długowieczności


III. nagroda

Stowarzyszenie Gminne

Koło Gospodyń Wiejskich

Szczytno 11A

09-142 Załuski


Za: Nalewkę malinową

IV kategoria - inne produkty regionalne:

Przyznano tylko III. nagrodę

Marta Daniszewska

Prostyń 84

07-319 Prostyń


Za: Przysmak Błażeja

Produkty nominowane do nagrody „ Perła 2011”

I. Kiełbasa mazowiecka podsuszana.

Paweł Surażyński

Suraż-Pol

Zakład Przetwórstwa Mięsnego

Wołuszewo 97, Regimin 4a

06-461 Regimin


II. Fafernuchy

Halina Witkowska

Emany 12

07-214 Zatory


III. Likier Radziwiłłowski

Viletta i Dariusz Marcinowscy,

Gospodarstwo Rolne,

ul. Topolowa 3,

Radziwiłłów Mazowiecki


Tekst: Danuta Arcipowska

Zdjęcia: Bożena Chądzyńska

Oddział Poświętne

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2022 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.