MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Relacja z wyjazdu studyjnego Czechy-Austria i Słowacja-Węgry

W dniach 10-15 września 2018 r. odbył się wyjazd studyjny do Czech-Austrii i na Słowację –Węgry oraz konferencja w ramach operacji pn. „Budowanie sieci partnerstw w celu wdrażania innowacji w zakresie wprowadzania do obrotu żywności wysokiej jakości”. Operacja zrealizaowana została w ramach umowy nr KSOW-SIR/2/2018/03 dla Partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach konkursu nr 2/2018 na wybór operacji, które będą realizowane w 2018 roku w ramach dwuletniego planu peracyjnego na lata 2018-2018 w zakresie SIR.

Celem operacji było upowszechnianie wiedzy i transfer dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji o charakterze organizacyjnym, procesowym lub marketingowym w odniesieniu do produkcji i sprzedaży żywności wysokiej jakości wykorzystując w tym celu krótkie łańcuchy dostaw. Operacja miała za zadanie rozpowszechniania korzyści płynących z networkingu w sektorze rolno-spożywczym, zawiązywania partnerstw w celu dywersyfikacji źródeł dochodu i tworzenia grup operacyjnych, rozpoznania oczekiwań i postaw nabywczych konsumentów regionalnych produktów żywnościowych oraz dyferencjacji produktów regionalnych w tym wdrażania strategii wyróżniania tych produktów według tożsamości regionalnej i wykorzystania czynnika tradycji w marketingu.

Uczestnikami wyjazdu studyjnego byli przedstawiciele inspekcji weterynaryjnej i sanitarnej, samorządu rolniczego oraz rolnicy i doradcy z czterech województw: warmińsko-mazurskiego, podlaskiego, mazowieckiego i dolnośląskiego.

Pierwszego dnia, po wspólnej wizycie w polskiej winnicy Jaworek nieopodal Wrocławia, zorganizowano dla wszystkich uczestników spotkanie informacyjno-szkoleniowe poświęcone tematyce SIR, EIP-AGRI oraz działaniu „Współpraca” z PROW 2014-2020, po którym grupa została podzielona na dwie części: pierwsza część uczestników następnego dnia pojechała na Słowację i Węgry, a druga część do Czech i Austrii.

Dla grupy czesko-austriackiej pierwszym punktem wizyty było czeskie gospodarstwo mleczne działające w systemie rolnictwa ekologicznego i produkujące własne ekologiczne przetwory mleczne. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z produktami mlecznymi wytwarzanymi w gospodarstwie, a także porozmawiać o sposobie ich sprzedaży i dystrybucji. Ponadto podczas wizyty w Czechach uczestnicy wyjazdu mieli okazję odwiedzić jeszcze jedno gospodarstwo ekologiczne produkujące własne artykuły spożywcze, małą rodzinną winnicę oraz spotkać się z przedstawicielami EIP AGRI i porozmawiać o innowacyjnych projektach przygotowywanych przez czeskich rolników.

Z kolei w Austrii grupa odwiedziła dwa gospodarstwa zajmujące się produkcją bydła mięsnego. Jedno z nich posiada własne pomieszczenie do rozbioru zwierząt oraz chłodnię, w której mięso dojrzewa. Drugie z kolei dokonuje uboju i rozbioru mięsa usługowo, natomiast produkcja wędlin i innych przysmaków z mięsa odbywa się już w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu w gospodarstwie. W tych gospodarstwach uczestnicy zapoznali się z wymogami weterynaryjnymi dotyczącymi produkcji mięsa w Austrii oraz z organizacją jego produkcji. Interesującym punktem wyjazdu była również wizyta w gospodarstwie produkującym olej z pestek dyni, gdzie przedstawiono innowacyjne sposoby jego zastosowania oraz tłoczenia.

Dodatkowo w Austrii odbyło się spotkanie w instytucie naukowym prowadzącym badania nad innowacjami w zakresie uprawy roślin, a także spotkanie w gospodarstwie produkującym ekologiczny humus przy zastosowaniu innowacyjnych metod.

Grupa słowacko-węgierska rozpoczęła wyjazd od wizyty w słowackiej farmie krów mlecznych w Oponicach, która – pomimo że standardem odbiegała od nowoczesnych polskich gospodarstw – mogła pochwalić się wysoko jakościowym produktem. Następnie była okazja zwiedzić jedną z największych słowackich ferm bydła mlecznego w miejscowości Bzovik, gdzie wybudowano ogromne, nowoczesne budynki obory i hali udojowej dla ponad 700 sztuk krów mlecznych. Odpady z tego gospodarstwa służą jako substrat dla współpracującej z nim biogazowni o mocy 1,5 MW, dla której dostarcza substrat w postaci odchodów.

Podczas wizyty na Węgrzech zapoznano się z charakterystyką rolnictwa tego kraju, gdzie przeważają gospodarstwa wielkoobszarowe, a na polach spotkać można głównie kukurydzę oraz rośliny oleiste tj. rzepak czy słoneczniki. W Budapeszcie grupa odbyła inspirujące spotkanie z przedstawicielami samorządu rolniczego, którzy przedstawili sytuację węgierskiego rolnictwa i sposób ich reprezentacji w tutejszym parlamencie.

Zarówno Słowacja, jak i Węgry mają dużo cieplejszy klimat niż Polska, dlatego powszechny jest tam widok dużych powierzchni gruntów pokrytych farmami fotowoltaicznymi oraz ogromnych winnic. Tradycje winiarskie to jedna z wizytówek Węgier, nie sposób więc było gościć na Węgrzech i nie odwiedzić słynnych winnic oraz nie skosztować winogron i tamtejszego produktu regionalnego, czyli wina.

Każda z wizyt i spotkań podczas wyjazdów dały nowe inspiracje i możliwości wymiany doświadczeń. Na zakończenie wyjazdu obie grupy spotkały się ponownie w Polsce, w Trzebnicy pod Wrocławiem na konferencji podsumowującej operację. Podczas dyskusji uczestnicy wymienili się spostrzeżeniami, poglądami i doświadczeniem zdobytymi w trakcie tych dwóch wyjazdów, które niewątpliwie dały możliwość poznania technologii i specyfiki produkcji lokalnej żywności wysokiej jakości, ale również rozwiązań formalno-prawnych w zakresie wprowadzania do obrotu żywności wysokiej jakości oraz podejścia rolników i mieszkańców tych państw do tego typu produktów spożywczych.

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za aktywny udział.

Zapraszamy do fotogalerii

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: p.o. Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2019 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.