Innowacje w ochronie warzyw
13 listopada w Białobrzegach odbyło się szkolenie pt. ”Innowacyjne metody ochrony upraw warzywniczych”.
Organizatorem szkolenia był MODR Oddział Radom. Szkolenie realizowane było w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan operacyjny na lata 2018-2019. Skierowane było do mieszkańców obszarów wiejskich, głównie rolników i przedsiębiorców działających w sektorze rolnym oraz doradców rolniczych. W spotkaniu uczestniczyło 60 osób i byli to głównie producenci warzyw z terenu powiatu białobrzeskiego.
Celem operacji było przedstawienie innowacyjnych metod ochrony upraw warzywniczych z uwzględnieniem metod biologicznych i chemicznych. Szkolenie w imieniu dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego otworzył Zenon Mazur - główny specjalista MODR Oddział Radom.
Pierwszy temat „Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich” przedstawiła Celina Szarek z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Dr inż. Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach omówiła nowe sposoby ochrony papryki uprawianej pod osłonami oraz w polu. Podkreślała jak ważną rolą producenta jest stworzenie optymalnych warunków rozwoju rośliny, aby ta mogła się prawidłowo rozwijać i wytwarzać naturalne mechanizmy obronne przed szkodnikami i chorobami. W ochronie warzyw bardzo ważne jest uwzględnianie odporności systemowej i genetycznej roślin na etapie produkcji. Słuchacze dowiedzieli się w jaki sposób zabiegi agrotechniczne sprzyjają utrzymaniu dobrego stanu fitosanitarnego upraw.
Dr hab. Jacek Nawrocki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie szczegółowo omówił nowoczesne metody ochrony warzyw korzeniowych i cebulowych przed chorobami. Przedstawił zasadność (w tym ekonomiczną) uwzględniania monitoringu i sygnalizacji w ochronie warzyw polowych. Omówił ochronę biologiczną warzyw (w tym zastosowanie pożytecznych mikroorganizmów wspierających produkcję) oraz nowości w ochronie chemicznej.
W kolejnym wykładzie dr hab. Maria Pobożniak z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, omówiła innowacyjne metody ochrony warzyw przed szkodnikami w uprawie polowej. Podkreślała jak ważna jest lokalizacja plantacji w tym: odpowiednie rozmieszczenie przestrzenne upraw, unikanie sąsiedztwa z plantacjami wieloletnimi, uwzględnianie zależności między roślinami żywicielskimi dla określonych gatunków szkodników. Zwróciła szczególną uwagę na prawidłową agrotechnikę w uprawie warzyw oraz na nowości pojawiające się na rynku – zwiększające odporność roślin na szkodniki. Część wykładu dotyczył charakterystyki nowych preparatów chemicznych zarejestrowanych do ochrony warzyw przed szkodnikami.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w szkoleniu, a wykładowcom za szczegółowe i profesjonalne przedstawienie tematów.
__F O T O R E L A C J A__
- Powitanie uczestników szkolenia
- Dr inż. Agnieszka Stępowska przedstawiła innowacyjne metody ochrony papryki
- Na temat SIR mówiła Celina Szarek z MODR
- O ochronie warzyw korzeniowych i cebulowych przed chorobami mówił dr hab. Jacek Nawrocki
Tekst: Agnieszka Janiec
Zdjęcia: Agnieszka Maciejczak
MODR Oddział Radom