Relacja ze szkolenia ”Innowacje w produkcji mleka”
14 listopada w Płocku odbyło się szkolenie, którego celem było omówienie innowacji w produkcji mleka.
Szkolenie zostało zorganizowane w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Uczestnicy wysłuchali wykładów z zakresu:
„Żywienie krów mlecznych” i „Żywienie cieląt oraz odchów jałówek”.
Prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski poruszył problemy producentów mleka, odpowiedział na pytania dotyczące wydajności mleka w stadzie, problemów z zacielaniem czy okresu przejściowego ważnego dla krowy. Sporo czasu przeznaczył na wyjaśnienie znaczenia żywienia mineralno-witaminowego w okresie przejściowym przed porodem, a wszystko to w kontekście innowacyjnych rozwiązań w produkcji mleka.
Drugi temat poświęcony był żywieniu cieląt i problemom w odchowie jałówek. Prof. dr hab. Włodzimierz Nowak omówił 4 etapy tego zagadnienia:
- pierwsza doba życia
- żywienie paszami płynnymi
- od 90 kg do zacielenia
- od zacielenia do wycielenia,
przedstawiając w każdym z nich innowacyjne metody.
Referowane tematy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem zgromadzonych uczestników, czego dowodem były liczne pytania kierowane do wykładowców. Dziękując hodowcom za udział w szkoleniu, już dziś zapraszamy na kolejne takie szkolenia.
Tekst: Grażyna Gołębiewska
MODR Oddział w Płocku