Bezpieczeństwo żywności - relacja z konferencji
28 września br. w Chodowie koło Siedlec odbyła się konferencja nt. „Bezpieczeństwo żywności – dobra praktyka higieniczna i produkcyjna przy wytwarzaniu żywności w warunkach domowych”. Udział wzięło w niej sześćdziesięciu rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, organizacji pozarządowych i przedstawicieli doradztwa rolniczego z terenu wschodniego Mazowsza.
Po powitaniu uczestników przez Józefa Jana Romańczuka - dyrektora MODR Oddział Siedlce, wykład wprowadzający pt. „Bezpieczeństwo żywności - czy wiesz co produkujesz i jesz” wygłosiła prof. dr hab. Katarzyna Antosik z Wydziału Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo - Humanistycznego w Siedlcach.
Prelegentka przedstawiła najnowszą wiedzę, głównie w zakresie zagrożeń żywności i możliwości ich eliminowania. Stwierdziła, że z powodu zanieczyszczeń krzyżowych, potencjalnie każda żywność może stać się źródłem zakażenia. Jej zdaniem każdy człowiek odgrywa istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia „z pola na stół”.
Podstawowe wymogi sanitarno - higieniczne przy produkcji żywności w warunkach domowych przybliżyła uczestnikom konferencji mgr inż. Bogumiła Sawicka z SANEPiD-u. Prelegentka zwróciła uwagę na konieczność oddzielenia życia prywatnego od działań produkcyjnych, co często, jak stwierdziła, okazuje się bardzo trudne i wymaga ogromnej samodyscypliny. Produkcja żywności w warunkach domowych w celu wprowadzenia do obrotu (z uwagi na ograniczoną przestrzeń i wyposażenie), wymaga szczególnego zachowania higieny. Podstawą do rozwoju małego przetwórstwa w gospodarstwach rolnych są wytyczne dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP i GMP). Uczestnikom konferencji zostały przybliżone obszary obu praktyk tj.: lokalizacja (miejsce) i czas prowadzonych działań, wyposażenie i sprzęt, zaopatrzenie w wodę, zabezpieczenie przed szkodnikami i zwierzętami, procesy mycia i dezynfekcji, higiena osobista wytwórcy, zaopatrzenie i kontrola surowca, przetwarzanie, czyli czynności produkcyjne, identyfikowalność i oznakowanie wyrobów, przechowywanie na wszystkich etapach oraz transport. Szczególną uwagę podczas konferencji zwrócono na omówienie zasad znakowania (etykietowania) żywności, a temat ten cieszył się szczególnie dużym zainteresowaniem. Podczas swojego wystąpienia, prelegentka przedstawiła wiele praktycznych wskazówek z zakresu omawianych zagadnień oraz udzieliła fachowych odpowiedzi na licznie zadawane pytania. Rozwiane zostały wszelkie wątpliwości dot. zasad bezpiecznego wytwarzania żywności w warunkach domowych.
Kolejną częścią konferencji była wymiana doświadczeń i prezentacja działalności prowadzonych przez mieszkańców obszarów wiejskich w zakresie rolniczego handlu detalicznego. Swoją działalność przedstawiła Aleksandra Siwińska z gminy Ceranów, Agnieszka Cieciera z gminy Siedlce i p. Agnieszka Piętka z gminy Osieck. Licznymi osiągnięciami pochwaliły się również Koła Gospodyń Wiejskich: w Strzale, Białkach i Niemojkach.
Niewątpliwym atutem konferencji był bogaty program - zarówno wykłady jak i prezentacja działalności prowadzonych przez mieszkańców wsi umożliwiły podniesienie wiedzy i wymianę doświadczeń w zakresie nowych, innowacyjnych możliwości produkcji żywności w warunkach domowych w celu wprowadzenia jej do obrotu.
Organizatorem konferencji był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach. Konferencję przeprowadzono w ramach operacji „Bezpieczeństwo żywności – dobra praktyka higieniczna i produkcyjna przy wytwarzaniu żywności w warunkach domowych” , realizowanej w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
__F O T O R E L A C J A__
1. uroczyste powitanie - dyrektor MODR oddział Siedlce
2. wykład prof. dr hab. Katarzyna Antosik
3. wykład mgr inż. Bogumiła Sawicka
4. wymiana doświadczeń - Aleksandra Siwińska
5. wymiana doświadczeń - Agnieszka Piętka
6. wymiana doświadczeń - Agnieszka Cieciera
7. wymiana doświadczeń - KGW w Strzale
8. rejestracja uczestników
Maria Sudnik
MODR Oddział Siedlce