Metody właściwego żywienia bydła mięsnego
W hodowli bydła mięsnego największy koszt produkcji, jest związany z żywieniem i może sięgać nawet 70% kosztów bezpośrednich produkcji żywca wołowego. Właściwe żywienie ma wymierny wpływ na produkcyjność i opłacalność produkcji wołowiny oraz na zdrowie i dobrostan utrzymywanych zwierząt.
W efekcie współpracy Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego, powstał film, w którym zostały przybliżone metody właściwego żywienia bydła mięsnego.
Temat wdrożenia systemu SmartFeeding w żywieniu bydła mięsnego i wpływ na efektywność przyrostów przedstawił dr hab. Marcin Gołębiewski – profesor SGGW.
Postępujące zmiany klimatyczne prowadzą do zachwiania równowagi wodnej w środowisku. Woda jest głównym zasobem dla produkcji roślinnej i zwierzęcej. Zmiany klimatu generują wahania temperatury i opadów i zmuszają rolników do przemyślenia strategii uprawy roślin i hodowli zwierząt w warunkach okresowych niedoborów wody.
Te niekorzystne warunki pogodowe negatywnie przełożyły się na stan i kondycję większości upraw, a tym samym na wielkość i jakość uzyskanych plonów. W skrajnych przypadkach susza doprowadziła do całkowitej ich utraty. Walka z tymi zagrożeniami to konieczność szukania nowych rozwiązań mających za zadanie niwelować niekorzystne warunki.
Pierwszym krokiem, aby przeciwdziałać negatywnym skutkom zmian klimatycznych na rolnictwo jest zidentyfikowanie zagrożeń, a następnie wybór środków zaradczych na poziomie gospodarstw.
Aby znaleźć nowe rozwiązania przystąpiliśmy do realizacji operacji „Rolnictwo wobec zmian klimatu”, która realizowana jest w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Celem operacji jest ułatwianie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w obszarze skutków zmian klimatu i jego wpływu na rolnictwo mazowieckiej wsi. Cel operacji zrealizowany jest poprzez upowszechnienie wiedzy i doświadczeń we wdrażaniu innowacji mających na celu niwelowanie skutków zmian klimatu w produkcji rolniczej oraz działalności pozarolniczej.
W ramach operacji powstanie 30 filmów informacyjnych, w których skorzystamy z doświadczenia oraz wiedzy naukowej jednostek naukowo badawczych.
Magdalena Kowalewska
MODR Warszawa
FILM https://www.youtube.com/watch?v=o6c0NWOCs7Y
Wdrożenie systemu SmartFeeding w żywieniu bydła mięsnego i wpływ na efektywność przyrostów
Przed produkcją bydła mięsnego w Polsce jak i całej Unii Europejskiej stoi wiele wyzwań ale też i zagrożeń – część z nich wynika ze zmian ekonomicznych, środowiskowych, ale również zmieniających się preferencji konsumentów. Istnieje potrzeba opracowania wielu rozwiązań i innowacji w rolnictwie, które chociaż w części zniwelują te zagrożenia oraz przyczynią się do poprawy dobrostanu zwierząt, sytuacji ekonomicznej ale także poprawy warunków środowiskowych.
- Metody właściwego żywienia bydła – żywienie bydła to jeden z głównych czynników wpływających na wyniki finansowe w gospodarstwach wyspecjalizowanych w produkcji żywca wołowego (w niektórych gospodarstwach stanowi to 70-80% kosztów bezpośrednich utrzymania zwierząt).
W związku z powyższym niezbędne są rozwiązania, które z jednej strony spowodują minimalizację kosztów żywienia oraz poprawę efektywności żywienia zwierząt, a z drugiej strony będą wychodziły naprzeciw potrzebom związanym z ochroną środowiska, modyfikacjom sposobu trawienia, zmniejszeniem emisji gazów cieplarnianych.
- System SmartFeeding – SGGW prowadzi prace nad opracowaniem i wdrożeniem systemu, które ma ułatwić rolnikom podejmowanie decyzji w kwestii prowadzenia opasu oraz ma dostarczać ilościowych informacji tak żeby decyzje w zakresie żywienia były trafne. System roboczo będzie nazywał się Smart Feeding.
SmartFeeding składa się z systemu informatycznego oraz dodatkowych narzędzi takich jak np. system wagowy (zwierzęta będące w kojcu podczas picia będą kilka razy ważone bez konieczności obecności człowieka). Do systemu może być również podłączone automatyczne koryto, które będzie monitorowało ile zwierzę pobrało - jakiej paszy i w jakim czasie.
Dzięki temu hodowca bez konieczności dodatkowego zaangażowania siły roboczej czy nakładów siły najemnej będzie dysponował codziennymi raportami dotyczącymi z jednej strony tempa przyrostu tych zwierząt, co jest ważne z punktu widzenia ekonomicznego, a z drugiej strony ilości wykorzystania paszy. Taka optymalizacja umożliwi lepsze ekonomicznie prowadzenie działalności ale również w zależności od potrzeb umożliwi optymalizację żywienia w kierunku zmniejszenia wpływu negatywnego na środowisko. Generowane przez system informacje mogą być wykorzystywane do zarządzania stadem.
- Dodatkowe korzyści SmartFeeding – informacje pozyskane dzięki SmartFeeding mogą być wykorzystywane w różny sposób np. do zarządzania stadem, jak żywić zwierzęta aby robić to efektywnie. Powyższe przełoży się na zysk, zminimalizuje negatywny wpływ produkcji i żywienia na środowisko.
Narzędzie można również wykorzystywać do selekcji genetycznej osobników predysponowanych pod względem cech związanych z żywieniem, dzięki czemu może przyczynić się do poprawy efektywności produkcji – nowe pokolenie zwierząt które będą w ten sposób wybierane na podstawie konkretnych danych może stanowić podstawę budowania przyszłych stad, a przez to wpływać na rentowność całej branży.
- Wsparcie SGGW – rolnicy mają trudności z dostosowaniem się do szybkich zmian, nowych wyzwań. SGGW wychodząc naprzeciw tym problemom stara się dostosować przedmiot badań i zaproponować konkretne rozwiązania, tak aby adaptacja przebiegała łagodniej i umożliwiła funkcjonowanie rolnikom na rynku żywca wołowego.
dr hab. Marcin Gołębiewski – profesor SGGW