Sukces w chowie i hodowli bydła mlecznego
23 listopada odbyła się konferencja, podczas której omawiano czynniki wpływające na sukces w produkcji mleka.
Przedsięwzięcie zorganizowane zostało w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
W programie znalazły się wykłady z zakresu:
„Prewencja żywieniowa zaburzeń metabolicznych u krów – prewencja zalegania poporodowego” i „Prewencja żywieniowa zaburzeń metabolicznych u krów – prewencja ketozy oraz stłuszczenia wątroby”. Prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski poruszył problemy producentów mleka:
- wydajność niższa od spodziewanej,
- choroby metaboliczne,
- zły rozród,
- słaba odporność,
- kulawizny,
- straty cieląt (często nawet ponad 20%),
- bardzo duże brakowanie (często ponad 30%).
Sporo czasu przeznaczył na wyjaśnienie znaczenia okresu przejściowego dla krowy, a wszystko to w kontekście powiązania z ujemnym bilansem energii, którego skutki to między innymi: zmniejszenie wydajności mleka, słabe objawy rujowe, zamieranie zarodków, utrata odporności – większa zachorowalność na mastitis i metritis, mniejsza opłacalność produkcji mleka.
Wiele miejsca wykładowca poświęcił na wyjaśnienie czynników powodujących hipokalcemię.
Dziękując hodowcom za udział w konferencji już dziś zapraszamy na kolejne takie spotkania.
W ramach operacji została przygotowana broszura – pobierz
Tekst:
Grażyna Gołębiewska
MODR Oddział w Płocku