Ułatwienia dostępu

Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Sieć na rzecz innowacji
w rolnictwie i na obszarach wiejskich

Podsumowanie konferencji dotyczącej produkcji i przechowywania soi

12 marca 2025 roku w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Warszawie odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Innowacyjna metoda produkcji i przechowywania soi o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour jako surowca do wytwarzania produktów sojowych”. Projekt realizowany był przez Grupę Operacyjną „WITPOL”, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz partnerami branżowymi. Istotnym uczestnikiem projektu był także Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, który odegrał kluczową rolę w upowszechnianiu wyników badań oraz w działaniach doradczych na rzecz rolników i producentów.

Głównym celem projektu było opracowanie innowacyjnych rozwiązań agrotechnicznych i przechowalniczych, pozwalających na produkcję wysokiej jakości soi o obniżonej zawartości związków off-flavour, odpowiadających za niepożądany smak i zapach produktów sojowych. Dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych odmian, nowoczesnych metod uprawy i przechowywania z wykorzystaniem procesu ozonowania, udało się uzyskać surowiec o poprawionym profilu sensorycznym i wyższej wartości odżywczej — idealny do produkcji napojów roślinnych.

Gości konferencji przywitała Anna Kempińska – zastępca dyrektora MODR Warszawa. Następnie głos zabrał Andrzej Oleniacz - prezes Zarządu WITPOL Sp. z o.o. Omówił kluczową rolę współpracy między sektorem naukowym, rolniczym, biznesem a doradztwem rolniczym. Podkreślił, że bez takiej kooperacji trudno byłoby osiągnąć innowacyjne rezultaty, które mają szansę zrewolucjonizować rynek napojów roślinnych.

Mgr Tomasz Szalepa - dyrektor Centrum Badawczo-Rozwojowego firmy WITPOL Sp. z o.o. - przedstawił analizę rosnącego popytu na roślinne alternatywy mleka i znaczenie poprawy jakości surowca, jakim jest soja. Podkreślił, że poprawa jakości surowca, jakim jest soja, może jeszcze bardziej wzmocnić ten trend, zwiększając konkurencyjność produktów roślinnych na rynku.

Dr inż. Mirela Kotlicka z WITPOL Sp. z o.o. - przedstawiła szczegółowe dane dotyczące realizacji projektu, jego harmonogram, cele i budżet. Podkreśliła, że projekt był współfinansowany w ramach Działania 16 "Współpraca" z ARiMR. Inż. Anna Burdzy z WITPOL Sp. z o.o. opowiedziała o wdrożonych inwestycjach infrastrukturalnych i technologicznych, w tym o budowie nowoczesnych magazynów przystosowanych do ozonowania nasion soi.

Dr hab. inż. Anna Wondołowska-Grabowska, prof. UPWr z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - omówiła kryteria selekcji odmian soi, które mają najlepsze parametry do przetwórstwa spożywczego. Omówiła na jakich odmianach były przeprowadzane badania oraz jakie odmiany charakteryzowały się najlepszymi wynikami. Przedstawiono również wyniki badań terenowych, które potwierdziły skuteczność zastosowanych technologii agrotechnicznych, w tym biostymulatorów i mikroelementów dolistnych, w podnoszeniu jakości soi.

Prof. dr hab. Antoni Szumny z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy - zaprezentował wyniki badań laboratoryjnych nad wybranymi odmianami soi. Skupił się na analizie poziomu związków odpowiadających za nieprzyjemny smak i zapach, wskazując, jak dobór odmiany i sposób uprawy wpływają na zawartość białka oraz redukcję niepożądanych substancji.

Dr inż. Bernadeta Strochalska z Centrum Realizacji i Rozliczania Projektów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - przedstawiła podsumowanie finansowe projektu oraz wyjaśniła zasady rozliczania dotacji z ARiMR.

Na zakończenie Mateusz Brzozowski z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego - zaprezentował możliwości finansowania innowacyjnych projektów w ramach interwencji 13.5 Współpraca Grup Operacyjnych EPI.

Jednym z kluczowych elementów sukcesu była współpraca wielopodmiotowa. Dzięki zaangażowaniu firmy WITPOL Sp. z o.o., Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gospodarstwa rolnego oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie możliwe było skuteczne połączenie badań naukowych z praktycznym wdrożeniem nowych rozwiązań. Transfer wiedzy pomiędzy nauką a przemysłem spożywczym otwiera nowe możliwości dla producentów roślinnych napojów.

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
p.o. Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
p.o. Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2025 MODR Warszawa | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.