Mamy rolników roku regionu Morza Bałtyckiego!
Miło nam poinformować, że gospodarstwo ekologiczne Haliny i Waldemara Żebrowskich z miejscowości Turna w województwie mazowieckim wygrało finał krajowy konkursu Fundacji WWF Polska na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Finał polskiej edycji konkursu odbył się podczas XXIII Mazowieckich Dni Rolnictwa w Płońsku.
Gratulujemy!
Państwo Halina i Waldemar Żebrowscy z województwa mazowieckiego, prowadzą swoje gospodarstwo w sposób przyjazny środowisku morskiemu, czyli w sposób ograniczający odpływ azotu i fosforu do wód.
W 2018 roku konkurs europejski Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego wygrał, współpracujący z MODR Warszawa- Krzysztof Kowalski, który prowadzi gospodarstwo w Winnikach.
Takiego zwycięstwa życzymy również Państwu Żebrowskim.
Konkurs na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego organizuje Fundacja WWF Polska. Nagroda jest przyznawana za stosowanie praktyk przyjaznych środowisku morskiemu, a w szczególności praktyk ograniczających odpływ substancji biogennych (związków azotu i fosforu) do wód.
Zbyt duże ilości związków azotu i fosforu w wodzie tworzą idealne warunki do zakwitów glonów i sinic. Nadmierne zakwity przyczyniają się do powiększania przydennych pustyń tlenowych, gdzie zamiera podwodne życie. By zahamować zamieranie Bałtyku należy zredukować spływ związków azotu i fosforu do wód. Za eutrofizację, czyli negatywne w skutkach przeżyźnienie wód, często obwiniani są rolnicy, jako że m.in. ich działalność jest źródłem dopływu substancji biogennych.
Sektor rolnictwa może jednak znacznie ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do wód. Jak pokazuje konkurs na Rolnika Roku, wiele gospodarstw podejmuje aktywne działania w celu zniwelowania tej emisji i zmierza w kierunku rolnictwa przyjaznego środowisku. Dzięki nim jest szansa na ograniczenie eutrofizacji, która prowadzi nie tylko do powiększania zasięgu pustyń tlenowych, ale także do zamykania kąpielisk z powodu zakwitów sinic.
Konkurs adresowany jest do rolników/rolniczek indywidualnych, gospodarstw rodzinnych, przedsiębiorstw rolnych, czerpiących dochód z produkcji konwencjonalnej lub ekologicznej.