MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Szkolenia z gęsią w tle

Zapraszamy na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędą się:

Woj. wielkopolskie

27.05.2021 r. godz. 8:00 oraz

28.05.2021r. godz. 8:00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie

  9.06.2021 r. o godz. 8:30 - Agroturystyka Stary Folwark

10.06.2021 r. o godz. 8.30 - Sala Wiejska Nowy Dwór Woj. pomorskie

  1.06.2021 r. godz. 8:00 oraz

  2.06.2021 r. godz. 8:00 - Technikum nr 2 w Chojnicach ul. Dworcowa 1

16.06.2021 r. o godz. 8:30 - świetlica w Skowarczu

17.06.2021 r. o godz. 8.00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie

Woj. mazowieckie:

14.06.2021 r. godz. 8.00 – Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

15.06.2021 r. godz. 8.00 - Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

Program szkolenia:

Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka

3. Warunki odchowu piskląt -transport gęsiąt -pomieszczenia i obsada -ogrzewanie i temperatura w odchowie -oświetlenie -zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwania wykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja W

ięcej informacji można uzyskać: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/

Paszport dla bydła będzie tańszy

Od 12 lutego 2021 roku, zmieniają się opłaty za wydanie paszportu bydła. Wydanie paszportu dla bydła będzie tańsze niż dotychczas i wyniesie 1 złoty. Do 2 zł wzrośnie natomiast opłata za wydanie duplikatu paszportu. Opłata za doręczenie paszportu (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru) przez Pocztę Polską wynosi 8,50 zł

Kontynuuj czytanie

UWAGA! grypa ptaków u drobiu!

W związku z potwierdzonym wykryciem 2 grudnia ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu na terenie powiatu siedleckiego, zwracamy się z prośbą do wszystkich rolników -  prowadzących chów i hodowlę drobiu, zarówno w systemie przemysłowym jak i przyzagrodowym, o zwrócenie szczególnej uwagi na zachowanie wszelkich wymogów ochrony zwierząt wynikające z Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Kontynuuj czytanie

Uwaga rolnicy i doradcy!

Zgodnie ze stanem prawnym, 28 maja 2020 roku jest ostatnim dniem złożenia wniosku o płatność z możliwością zaznaczenia wariantu 2.3 Dobrostan krów mamek, w zakresie Działanie Dobrostan Zwierząt. Należy pamiętać, że sam plan poprawy dobrostanu można dołączyć do 25 dni od dnia zakończenia składania wniosków, tj. do 10 lipca 2020 roku.

Kontynuuj czytanie

Zielonki ze ścierniska

Mówi się, że dla poplonów ścierniskowych jeden dzień lipca to tyle, co tydzień sierpnia lub cały wrzesień. Dlatego trzeba zadbać o to, aby wysiać je jak najwcześniej - najlepiej w trzeciej dekadzie lipca. Tylko wyjątkowo można wysiewać do 5 sierpnia szybko rosnące rośliny niemotylkowe.

Kontynuuj czytanie

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2021 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.