Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Dobrostan opasów – ważna informacja dla rolników wnioskujących o płatności

17 stycznia 2024 r. podpisano nowelizację Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 kwietnia 2023 r. sprawie szczegółowych warunków i szczegółowego trybu przyznawania i wypłaty pomocy finansowej w ramach schematów na rzecz dobrostanu zwierząt w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 (Dz. U. poz. 797, z późn. zm.) (rozporządzenie dobrostanowe).

Czytaj więcej

Pomoc z PROW dla hodowców świń

Do 7 lutego 2023 r., czyli o tydzień dłużej niż zakładano, producenci trzody chlewnej, którzy ponieśli straty w wyniku trwającej wojny, mogą składać wnioski o nadzwyczajną tymczasową pomoc.

Czytaj więcej

Zmiany w zasadach rejestrowania i znakowania zwierząt

Od 6 stycznia 2023 r. obowiązuje nowa ustawa o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Przepisy dotyczą przede wszystkim katalogu gatunków objętych obowiązkiem ewidencjonowania, zasad i terminów dokonywania zgłoszeń, a także wyboru środków identyfikacji. Oprócz tego paszporty bydła będą służyć dokumentowaniu wyłącznie przemieszczeń zagranicznych, a podstawową drogą informowania o zdarzeniach ma się stać aplikacja IRZplus.

Czytaj więcej

Jak osiągnąć sukces hodowlany? - konferencja

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku zaprasza 12 grudnia 2022 o godz. 10:00 (poniedziałek) na konferencję online pt. „Najważniejsze aspekty wpływające na sukces chowu i hodowli bydła mlecznego”.

Czytaj więcej

Wsparcie na inwestycje w produkcję prosiąt lub nawadnianie

29 marca 2022 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie finansowe na „Modernizację gospodarstw rolnych” w dwóch obszarach – rozwój produkcji prosiąt oraz nawadnianie w gospodarstwie. Zainteresowani tą formą pomocy mają czas na złożenie dokumentów do 27 maja 2022 r.

Czytaj więcej

Szkolenia z gęsią w tle

Zapraszamy na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędą się:

Woj. wielkopolskie

27.05.2021 r. godz. 8:00 oraz

28.05.2021r. godz. 8:00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie

  9.06.2021 r. o godz. 8:30 - Agroturystyka Stary Folwark

10.06.2021 r. o godz. 8.30 - Sala Wiejska Nowy Dwór Woj. pomorskie

  1.06.2021 r. godz. 8:00 oraz

  2.06.2021 r. godz. 8:00 - Technikum nr 2 w Chojnicach ul. Dworcowa 1

16.06.2021 r. o godz. 8:30 - świetlica w Skowarczu

17.06.2021 r. o godz. 8.00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie

Woj. mazowieckie:

14.06.2021 r. godz. 8.00 – Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

15.06.2021 r. godz. 8.00 - Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

Program szkolenia:

Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka

3. Warunki odchowu piskląt -transport gęsiąt -pomieszczenia i obsada -ogrzewanie i temperatura w odchowie -oświetlenie -zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwania wykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja W

ięcej informacji można uzyskać: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/

Paszport dla bydła będzie tańszy

Od 12 lutego 2021 roku, zmieniają się opłaty za wydanie paszportu bydła. Wydanie paszportu dla bydła będzie tańsze niż dotychczas i wyniesie 1 złoty. Do 2 zł wzrośnie natomiast opłata za wydanie duplikatu paszportu. Opłata za doręczenie paszportu (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru) przez Pocztę Polską wynosi 8,50 zł

Czytaj więcej

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.