Dożynki Prezydenckie w Spale 2014
Przez dwa dni (20 i 21 września), na terenie Centralnego Ośrodka w Spale gdzie odbywały się tegoroczne Dożynki Prezydenckie, prezentowali się przedstawiciele 16 województw. Województwo mazowieckie prezentowane było na stoisku przygotowanym we współpracy Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki”, Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Radom i Urzędu Marszałkowskiego. |
Tegoroczne stoisko powstało pod hasłem "Mazowsze pachnące papryką” co podkreśliło rolę "Papryki Przytyckiej” jako jednego z najbardziej rozpoznawalnych produktów rolniczych województwa mazowieckiego. Na stoisku nie zabrakło również jabłek z terenu grójeckiego, które wspólnie z papryką godnie prezentowały się na stoisku Miasteczka Regionów.
Ogromne zainteresowanie sobotnich gości dożynek wzbudziło Miasteczko Regionów, w którym przedstawiciele poszczególnych województw prezentowali uroki i osiągnięcia swojego regionu oraz Aleja Twórców Ludowych, kiermasz tradycyjnej polskiej żywności, a także występy zespołów ludowych. Najmłodsi rządzili w Krainie zabaw.
W niedzielę stoisko województwa mazowieckiego odwiedziła para prezydencka – Anna i Bronisław Komorowscy jak również Marek Sawicki minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Goście nie omieszkali skosztować przysmaków z papryki: smalcu, dżemu z czerwonej papryki, pasztecików krucho-drożdżowych z nadzieniem twarogowo-paprykowym, leczo, papryki marynowanej czy sosu paprykowego.
Dożynki Prezydenckie były okazją do promocji dla producentów papryk, jabłek, a także wytwórców produktów tradycyjnych i regionalnych oraz godnym podsumowaniem ogromnej całorocznej pracy rolników.
Agnieszka Marasek
Oddział Radom