W Ostrołęce o dobrych praktykach
8 października br. w Wyższej Szkole Administracji Publicznej w Ostrołęce odbyła się druga konferencja z cyklu „Innowacje w produkcji rolniczej-dobre praktyki” pn.„Chów bydła mięsnego alternatywą dla gospodarstw mlecznych”.
Organizatorem konferencji był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Oddział Ostrołęka przy wsparciu finansowym z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. W spotkaniu uczestniczyło ponad 150 rolników, doradców i zaproszonych gości z regionu ostrołęckiego.
Systemy chowu bydła mięsnego i praktyczne sposoby przestawiania produkcji oraz rolę krzyżowania towarowego w krajowej produkcji wołowiny przedstawił dr hab. Tomasz Przysucha z Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt Zakładu Hodowli Bydła SGGW. Profesor omówił m.in. efektywne sposoby prowadzenia hodowli bydła, pozwalające osiągać najlepsze efekty w produkcji wołowiny oraz rasy bydła mięsnego najbardziej przydatne do różnych systemów chowu. Wielkość cieląt przy urodzeniu, łatwe porody i dobra adaptacja do warunków bytowania to najważniejsze elementy przy wyborze ras do prac hodowlanych.
W dalszej części spotkania mgr inż. Jolanta Budzichowska – kierownik Zespołu Systemów Produkcji Rolnej, Standardów Jakościowych i Doświadczalnictwa Oddziału MODR w Ostrołęce, zaprezentowała dobre praktyki zrealizowane w ramach PROW 2007-2013. Przykłady działań w gospodarstwach Tomasza Kani z Golanki i Zdzisława Pabicha z Brzozówki (gmina Kadzidło) wskazują na dobre wykorzystanie unijnych środków w unowocześnianiu rolnictwa na Kurpiowszczyźnie.
System płatności bezpośrednich w Polsce w latach 2015-2020, przedstawił mgr inż. Krzysztof Bałdyga – kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Ostrołęce.
Konferencję w Ostrołęce prowadził Wiesław Szczubełek, dyrektor MODR Oddział Ostrołęka. Uczestniczyła w niej Agata Sosińska, zastępca dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.
Tekst: Jacek Mroczkowski – MODR O/ Ostrołęka
Zdjęcia: Edward Piwowarski
OPR. WA