Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

O żywieniu w Płocku

Szósta konferencja z cyklu „Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” na temat: „Produkt tradycyjny wysokiej jakości – skracanie łańcucha dostaw żywności z gospodarstwa do konsumenta” odbyła się 8 października br. w Płockim Oddziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Skierowana była do rolników i mieszkańców obszarów wiejskich z terenu powiatu gostynińskiego, płockiego i sierpeckiego.

Organizatorem konferencji był Mazowiecki Ośrodek Doradztw Rolniczego przy wsparciu Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Główny temat dotyczył procesu wędzenia i jego wpływu na jakość produktu końcowego jako ważnego czynnika w wytwarzaniu produktów tradycyjnych, lokalnych i regionalnych. Prof. dr. hab. Andrzej Pisula z SGGW przedstawił uczestnikom metody wędzenia i przykłady rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnych wędzarni w zakładach małej zdolności produkcyjnej. Zwrócił uwagę na dobór surowca wytwarzającego dym oraz rolę i właściwości dymu wędzarniczego w procesie wędzenia. Przypomniał również wymagania higieniczno-sanitarne w produkcji pierwotnej i przetwórstwie produktów tradycyjnych. Ocenę ryzyka występowania węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia oraz przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów WWA w środkach spożywczych omówił lek. wet. Jacek Gruszczyński z Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Płocku. Przedstawił również wymagania weterynaryjne przy zakładaniu działalności gospodarczej w ramach MLO i sprzedaży bezpośredniej.
W programie konferencji nie zabrakło prezentacji przykładów dobrych praktyk funkcjonujących na obszarach wiejskich regionu płockiego. Ewa Smuk Stratenwerth podzieliła się doświadczeniami dotyczącymi uruchomiania działalności gospodarczej w ramach MLO przy wykorzystaniu środków finansowych pochodzących z UE. W 2009 roku państwo Stratenwerth złożyli wniosek do ARiMR w ramach działania „Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw” na przebudowę budynku gospodarczego i zakup urządzeń do produkcji sera. W 2011 roku została uruchomiona mini-serownia, która produkuje rocznie 1,8 t sera (kozie, krowie i mieszane) metodą szwajcarską. W gospodarstwie funkcjonuje biopiekarnia, w której wypieka się tygodniowo 1500 bochenków pełnoziarnistego z maki razowej. Produkty można kupić bezpośrednio w gospodarstwie, na Biobazarze w Warszawie oraz w sklepach z żywnością ekologiczną.
Uczestnicy konferencji mogli zapoznać się także z ofertą szkoleniową skierowaną do osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie na stoisku informacyjny FAPA.


Barbara Snopek – Oddział Płock
Zdjęcia: Lucyna Kornas-Frankie, Barbara Snopek

OPR. WA

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
    Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.