Cudze chwalicie swego nie znacie
10 października 2018 roku w Radomiu odbyło się seminarium pn. „Cudze chwalicie swego nie znacie” – tradycje kulinarne regionu Południowego Mazowsza, którego organizatorem był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Radom.
Projekt skierowany był do właścicieli gospodarstw wytwarzających produkty tradycyjne lub będących w trakcie przygotowań do założenia takiej działalności, osób zamieszkujących i prowadzących działalność na obszarach wiejskich głównie właścicieli małych gospodarstw rolnych, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, dzięki którym poznajemy lokalne tradycje kulinarne.
W ramach ww projektu zostało przeszkolone 52 osoby. Podczas seminarium zapoznaliśmy się z wystąpieniami wytwórców produktów lokalnych, których produkty zdobywają główne nagrody w konkursach: „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego”, „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, „Mazowieckie Sery Zagrodowe”, czy „Sposób na Sukces”. W stoiskach swoją działalność prezentowali przedsiębiorcy, którzy posiadają produkty zarejestrowane na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz producenci którzy prowadzą działalność przetwórczą w oparciu o produkty z własnego gospodarstwa.
Gospodarstwo Elżbiety i Wojciecha Pysiaków zaprezentowało 4 produkty, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych.
Gospodarstwo Małgorzaty i Mieczysława Podgórskich zaprezentowało 5 produktów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych.
Gospodarstwo sadownicze Moniki i Tomasza Bankiewiczów zaprezentowało jeden produkt, który mieści się na Liście Produktów Tradycyjnych.
Gospodarstwo Pasieczne Łukasza Murawskiego zaprezentowało miody, które zdobywają nagrody w różnych konkursach.
Piekarnia „Wacyn” Ewy Brzezińskiej i Andrzeja Karczewskiego zaprezentowała szeroką gamę pieczywa. Na stoisku Teresy Woźniak, właścicielki gospodarstwo agroturystycznego „Nad Plewką” mogliśmy spróbować pysznego karpia nagrodzonego tegorocznym laurem. Stowarzyszenie „made in Bończa” podzieliło się jabłkami a Stowarzyszenie z Bieszkowa Górnego częstowało kapustą z grochem. Na stoiskach wystawienniczych można było degustować sery autorstwa laureatów czy spróbować oleju makowego z olejarni Niwki - zdobywcy tegorocznego laura. Zobaczyliśmy w jaki sposób, stawiając na tradycje kulinarne, sprawdzone przepisy praktykowane od lat, kultywowanie tradycji rodzinnych, zwiększyć dochodowość gospodarstw rolnych.
Seminarium miało na celu zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, rentowności gospodarstw i konkurencyjności wszystkich rodzajów rolnictwa we wszystkich regionach oraz promowanie innowacyjnych technologii w gospodarstwach i zrównoważonej gospodarki leśnej.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom i wykładowcom za udział w seminarium.
Seminarium zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Plan operacyjny na lata 2018-2019.
__F O T O R E L A C J A__
Nr 1 Stoisko z wędlinami Elżbiety i Wojciecha Pysiaków
Nr 2 Stoisko z wędlinami Małgorzaty i Mieczysława Podgórskich
Nr 3 Stoisko z sokami Moniki Bankiewicz
Nr 4 Stoisko z miodami Łukasza Murawskiego
Nr 5 Stoisko piekarni „Wacyn”
Nr 6 Stoisko stowarzyszenia „made in Bończa”
Nr 7 Stoisko z rybami Teresy Woźniak z Przyłęku
Nr 8 Stoisko z serami
Nr 9 Stoisko stowarzyszenia z Bieszkowa Górnego
Nr 10 Stoisko z olejami Agaty Łupiny
Nr 11 Prezentacja gospodarstwa Elżbiety i Wojciech Pysiaków ze Zdziechowa
Nr 12 Prezentacja gospodarstwa sadowniczego Moniki Bankiewicz z Komorowa
Nr 13 Prezentacja pasieki Łukasza Murawskiego z Woli Wacławowskiej
Nr 14 Prezentacja piekarni „Wacyn” Ewy Brzezińskiej
Nr 15 Małgorzata Dąbrowska podczas prezentacji stowarzyszenia „made in Bończa”
Nr 16 Uczestnicy seminarium podczas wykładu
Tekst: Aneta Domińczak
MODR Oddział Radom
MODR Warszawa Oddział Radom