Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego rozstrzygnął konkurs AGROLIGA 2023 – etap wojewódzki
W czwartek 21 września w przepięknych okolicznościach przyrody i promieniach słońca we wspaniałym Domu Pracy Twórczej "Reymontówka" w Chlewiskach, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego rozstrzygnął zmagania laureatów wojewódzkiego etapu konkursu AgroLiga 2023.
Zgromadzonych powitał Sławomir Piotrowski - dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego - organizator gali. Słowa podziękowania dyrektor skierował do lidera konsorcjum, które odpowiadało za przebieg tegorocznego etapu wojewódzkiego – Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i ODR-ów w województwach warmińsko- mazurskim, kujawsko-pomorskim i lubelskim. Szczególne gorąco powitał dyrektor najlepszych z najlepszych czyli laureatów tegorocznej edycji AgroLigi 2023 mówiąc m.in.: „dziś poznamy najlepszych, do których równać będą inni. Tych, którzy zadziwiają determinacją i konsekwencją. Gospodarzy i managerów, którzy dokonują niejednokrotnie rzeczy wydawałoby się niemożliwych, którzy cenią innowacje i współczesne metody gospodarowania, nie zapominając także o kultywowaniu tradycji wsi mazowieckiej”.
Bohaterów spotkania rolników i przedsiębiorców uczestniczących w tegorocznej edycji, ich gospodarstwa, ich zmagania, konsekwencje w działaniu, upór, dążenie do innowacyjnych rozwiązań i kreatywność - poznaliśmy dzięki filmowi przygotowanemu na podsumowanie etapu wojewódzkiego. Możecie3 go Państwo obejrzeć na kanale Youtube MODR Warszawa.
Wicemistrzów przedstawili nam ubiegłoroczni zwycięzcy etapu wojewódzkiego Państwo Cupriak, ujawniając werdykt jury zamknięty w złotej kopercie.
W kategorii ROLNICY wicemistrzami województwa mazowieckiego zostali Andrzej i Ewa Rosłaniec prowadzący produkcję bydła mięsnego w oparciu o 45 ha gospodarstwo. Bydło opasowe to ponad 50% w strukturze produkcji zwierzęcej aktualnie w gospodarstwie utrzymywane jest ponad 90 sztuk zwierząt. Gospodarstwo stale współpracuje z firmą Somatik zajmującą się doradztwem żywieniowym i zootechnicznym co daje duże przyrosty dobowe. Rolnicy współpracują także z SGGW razem realizując projekty badawcze.
Mistrzów województwa mazowieckiego w kategorii ROLNIK przedstawili nam ubiegłoroczni laureaci I miejsca – Państwo Wanda i Janusz Sosnowscy- także wicemistrzowie krajowi z 2022 roku.
Mistrzami w roku 2023 zostali Leszek i Barbara Duszakowie z synami Piotrem i Leszkiem. Gospodarstwo rodziny Duszaków dysponuje areałem około 550 ha. Wszystkie zbiory przeznaczane są na pasze dla 580 sztuk krów mlecznych. Zwierzęta cechuje bardzo duża wydajność mleczna – około 10 700 l od sztuki. Cały czas wykazywana jest dbałość o poprawę wartości genetycznej stada oraz poprawę jego zdrowotności, co w sposób bezpośredni przekładać się będzie na wydajność mleczną. Wszystko to jest rezultatem przemyślanych inwestycji realizowanych w gospodarstwie oraz otwarciu producenta na nowinki techniczne i udoskonalenia jakie można wprowadzić w produkcji mlecznej. Nie bez znaczenia pozostaje fakt współpracy z lokalną mleczarnią jaką jest Zakład Mleczarski Hochland.
Wyróżnieni rolnicy biorący udział w konkursie to:
- Zbigniew Mitręga gospodarstwo w gminie Nowa Sucha powiat Sochaczew. Gospodarstwo obecnie dysponuje areałem około 21 ha i prowadzi Integrowaną Produkcję Sadowniczą jako system jakości. W strukturze upraw dominują jabłka ale dodatkowo jest również jagoda kamczacka oraz warzywa.
- Tomasz Pawłowski - gospodarstwo z powiatu przasnyskiego specjalizujące się w produkcji trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Wydajność roczna to 1100 tuczników sprzedawanych do ZM Sokołów.
- Sylwester Joniak – prowadzi gospodarstwo mleczarskie w gminie Rościszewo. Gospodarstwo obecnie dysponuje areałem około 39 ha i posiada 70 krów mlecznych. Wydajność mleczna około 8 500 l od krowy. Mleko jest sprzedawane do mleczarni OSM Sierpc.
Drugą kategorią, w której rywalizują uczestnicy konkursu Agroliga jest kategoria Firma.
Wicemistrzem została SPÓŁDZIELNIA PIECZARKA SIEDLECKA. Firma zajmuje się produkcją, skupem i sprzedażą wysokiej jakości grzybów takich jak pieczarka biała, brązowa oraz boczniak. Firma działa od 2007 roku w oparciu o zasady grupy producenckiej. Na daną chwilę zrzesza 18 producentów, którzy produkują na powierzchni 3,4115 ha około 7,5 tys. ton grzybów. Zatrudnia ona 43 osoby. Spółdzielnia aktywnie korzysta z możliwości pozyskiwania funduszy unijnych unowocześniając swoje zaplecze przechowalnicze i magazynowe.
Zaproszeni na scenę przedstawiciele firmy HOCHLAND POLSKA sp. z o.o. z Węgrowa – ubiegłoroczni mistrzowie tej kategorii oraz wicemistrzowie kraju w 2022 roku przedstawili nowego mistrza.
W 2023 zwyciężyła Firma Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych z miejscowości Kolonia w gminie Karniewo powiat makowski. Działalność została założona w 1998 roku jako małe rodzinne przedsiębiorstwo. W początkowej fazie rozwoju była to działalność jednoosobowa. Branża w jakiej ona działa wynika z zainteresowań jej właściciela (obserwacja pracy wuja przy produkcji wędlin, nauka w szkole zawodowej branżowej, zatrudnienie w zakładzie mięsnym i decyzja o utworzeniu własnej działalności). Głównymi produktami są wędzonki, wędliny i wyroby podrobowe. Produkty te otrzymują szereg nagród branżowych takich jak Laur Marszałka, Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, nagroda na Mazowieckich Dniach Rolnictwa, Krajowych Dniach Pola.
Wyróżnione w konkursie firmy to:
- MAGA FOODS Spółka z o.o. specjalizująca się w produkcji sałatek i surówek z dodatkiem majonezu, sosów, oleju z wykorzystaniem warzyw korzeniowych. Surówki bazują na specjalnie wyselekcjonowanych surowcach, nie dodaje się do nich barwników i substancji konserwujących.
- TRANS FEED FUTURO LAB Spółka z o.o. K.A. przedsiębiorstwo z Mławy Zajmuje się ona produkcją wysokiej jakości preparatów i suplementów dla zwierząt (bydła, drobiu i gołębi).
- NEW HOLLAND AGRICULTURE marka ta nieprzerwanie od wielu lat tworzy maszyny rolnicze. Zakład w Płocku działający od 1998 roku produkuje m.in. kombajny oraz prasy rolujące.
- H.SADPOL S.C. - działa na terenie gminy Klwów w powiecie przysuskim, które jest zagłębiem paprykowym. Domeną firmy jest produkcja i oferowanie na rynek najwyższej jakości asortymentu warzyw i owoców, które pochodzą bezpośrednio od lokalnych rolników co zapewnia ciągłość dostaw.
Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym!
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy.
Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Za treść merytoryczną odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
TEKST:
Kinga Białobrzeska – Kijek
Wojciech Asiński
Zdjęcia:
Weronika i Rober Nowiccy