Innowacje w działalności pozarolniczej
W ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach, zrealizował operację pn. „Innowacje w działalności pozarolniczej”.
Celem operacji było ułatwianie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w obszarze działalności pozarolniczej.
W ramach operacji zrealizowano konkurs „Innowacje w agroturystyce” oraz wydano dwie publikacje „Agroturystyka wschodniego Mazowsza - przykłady innowacyjnych rozwiązań” (nakład 3 tys. egz.) i „Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna jako podstawa do rozwoju innowacyjnego przetwórstwa żywności w warunkach domowych” (nakład 5 tys. egz.).
Konkurs „Innowacje w agroturystyce” skierowany został do rolników, mieszkańców wsi z terenu powiatów: garwolińskiego, łosickiego, mińskiego, siedleckiego, sokołowskiego, węgrowskiego, otwockiego i wołomińskiego, prowadzących działalność agroturystyczną. Zgodnie z regulaminem, kryteriami oceny w konkursie były: innowacyjność przedsięwzięcia, standard świadczonych usług agroturystycznych, wykorzystanie dobrego pomysłu do poszerzenia oferty gospodarstwa, atrakcyjność oferty agroturystycznej i promocja działalności. Innowacje, w zgłoszonych do konkursu gospodarstwach, dotyczyły zarówno przygotowania bazy rekreacyjnej jak i żywieniowej i noclegowej.
W konkursie zwyciężyli:
I miejsce – Anna i Grzegorz Bobińscy z Klepaczewa (gmina Sarnaki, powiat łosicki)
II miejsce- Anna Michalik z Wólki Dłużewskiej (gmina Siennica, powiat miński)
III miejsce – Ewa Czajka z Borzych (gmina Liw, powiat węgrowski)
Wyróżnienia:
Katarzyna i Bartłomiej Latos z Henrysina (gmina Kosów Lacki, powiat sokołowski)
Sławomir Sobiepanek z Głęboczycy (gmina Dobre, powiat miński)
Laureaci otrzymali puchary, nagrody pieniężne i dyplomy.
Publikacja „Agroturystyka wschodniego Mazowsza - przykłady innowacyjnych rozwiązań” - zawiera opisy i zdjęcia gospodarstw agroturystycznych prowadzonych przez laureatów konkursu „Innowacje w agroturystyce” oraz prezentuje ofertę agroturystyczną 59 gospodarstw wschodniego Mazowsza. Przedstawione w niej innowacje, stanowią istotny czynnik wpływający na rozwój prezentowanych gospodarstw agroturystycznych oraz dostosowanie ich do wzrastających wymagań rynku. Publikacja jest wsparciem dla mieszkańców obszarów wiejskich w zakresie podejmowania innowacyjnych działań w kierunku prowadzenia działalności turystycznej, agroturystycznej i edukacyjnej.
Publikacja „Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna jako podstawa do rozwoju innowacyjnego przetwórstwa żywności w warunkach domowych”, stanowi i źródło wiedzy przydatnej dla każdego, kto chce produkować bezpieczną żywność. Szczególnie skierowana jest do gospodarstw agroturystycznych, rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) oraz podmiotów działających na rynku spożywczym, przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, w celu wprowadzenia do obrotu.
Produkcja domowa jest działalnością innowacyjną, stwarza szanse dla osób, które chcą wypróbować swoje możliwości, bez dużych nakładów na początku.
Zdaniem autora publikacji, odpowiedzialna produkcja żywności wymaga wiedzy z zakresu prawa, towaroznawstwa, technologii produkcji, przechowalnictwa itd. Im trudniejsze są warunki przestrzenno-lokalowe, tym istotniejsze jest przestrzeganie właściwych wymogów sanitarnych. Podstawą sukcesu w produkcji bezpiecznej żywności jest znajomość zagrożeń występujących na poszczególnych etapach, zrozumienie wzajemnych zależności i dokonywanie świadomych wyborów. Planując produkcję żywności w domu w celu sprzedaży dla konsumenta, należy przeprowadzić analizę swoich kompetencji, czasu, jakim dysponujemy, potrzebnej przestrzeni i powierzchni, wyposażenia i sprzętu oraz możliwości oddzielenia planowanych czynności od codziennego przebiegu życia rodzinnego.
W publikacji przedstawiono charakterystykę zagrożeń, wytyczne dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), wybrane podstawy prawne oraz liczne praktyczne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa wytwarzanej w warunkach domowych żywności.
1. Anna i Grzegorz Bobińscy - laureaci I miejsca
2. Anna Michalik - laureatka II miejsca
3. Ewa Czajka laureatka III miejsca
4. Kajaki i katamaran w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem
5. Statek w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem
6. Wieża widokowo- rekreacyjna ze zjeżdżalnią w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem
Maria Sudnik
MODR Oddział Siedlce