Innowacyjne metody redukcji amoniaku różnych systemach utrzymania zwierząt gospodarskich - konferencja
23 listopada 2020 roku w MODR Oddział Radom odbyła się konferencja online pt. „Innowacyjne metody redukcji amoniaku w różnych systemach utrzymania zwierząt”. Przedsięwzięcie zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Plan Operacyjny na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, finansowanej ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Celem operacji było wspieranie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie poprzez zwiększenie świadomości producentów rolnych o konieczności wprowadzenia działań ograniczających powstawanie amoniaku w trakcie realizacji zwykłych praktyk rolniczych i hodowlanych oraz innowacyjnych metodach jego redukcji. Przekazanie i wymiana wiedzy z zaproponowanego zakresu tematycznego, uwzględniając wymagania ramowej dyrektywy wodnej, azotanowej i NEC oraz jej późniejsze wykorzystanie w praktyce przez uczestników konferencji. W konferencji uczestniczyło 72 osoby – rolnicy oraz doradcy rolniczy z terenu województwa mazowieckiego.
Wykładowców oraz uczestników konferencji powitał Marcin Kaca – dyrektor MODR Oddział Radom. W zagadnienia obiegu azotu w rolnictwie zebranych wprowadził dr hab. Jacek Walczak - kierownik Zakładu Systemów i Środowiska produkcji Instytutu Zootechniki w Balicach.
Wykłady na konferencji wygłosili pracownicy Instytutu Zootechniki w Balicach PIB:
dr Wojciech Krawczyk – „Emisja amoniaku z produkcji zwierzęcej jako zagrożenie dla zdrowia ludzi i skażenia środowiska z uwzględnieniem międzynarodowych i krajowych regulacji prawnych”
dr hab. Jacek Walczak – „Dobór i efektywność najnowszych metod żywieniowych i technologicznych mitygacji amoniaku w produkcji zwierzęcej”
dr inż. Elżbieta Sowula – Skrzyńska „Ekonomiczny wymiar redukcji emisji amoniaku w gospodarstwach o różnych profilach produkcji”
Podczas konferencji poruszane były zagadnienia związane z obiegiem azotu w rolnictwie, jego przekształcania - w tym proces amonifikacji – w którym azot organiczny (wydalany w odchodach zwierząt) przekształca się w formę nieorganiczną i jako amoniak emitowany jest do atmosfery, w której może wchodzić w reakcję m.in. z kwasem siarkowym i azotanowym. Powstałe na tej drodze aerozole przyczyniają się do występowania kwaśnych opadów, które doprowadzają do eutrofizacji ekosystemów wodnych i glebowych. Nadmierne stężenie amoniaku w powietrzu oddziałuje na fizjologię, behawior i zdrowotność ludzi oraz zwierząt, prowadząc do obniżenia ich odporności, dobrostanu, a w przypadku drobiu, świń i bydła także produkcyjności. Omówione zostały praktyki rolnicze ograniczające straty azotu uwzględniające emisję amoniaku do środowiska naturalnego, aspekty technologiczne różnych systemów utrzymania zwierząt oraz aspekty ekonomiczne wynikające z redukcji strat azotu.
W ramach operacji została przygotowana broszura – pobierz
Elżbieta Kuśmierczyk
MODR Oddział Radom