O produktach tradycyjnych w Płońsku
28 listopada br. w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Oddział Poświętne w Płońsku, odbyła się ósma konferencja z cyklu „Żywność – produkt tradycyjny, regionalny i lokalny” na temat: „Produkt tradycyjny wysokiej jakości – skracanie łańcucha dostaw żywności z gospodarstwa do konsumenta”.
Organizatorem przedsięwzięcia był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego przy wsparciu Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Jego uczestnikami byli mieszkańcy obszarów wiejskich z terenu Północnego Mazowsza. Wykład na temat ,,Tradycyjne wędzenie – charakterystyka procesu wędzenia, metody, rola i właściwości dymu wędzarniczego, dobór surowca wytwarzającego dym” wygłosił prof. dr hab. Andrzej Pisula ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, który zaprezentował także przykłady rozwiązań konstrukcyjnych tradycyjnej wędzarni w zakładach małej zdolności produkcyjnej MLO.
Ocenę ryzyka występowania węglowodorów aromatycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego poddanej procesowi wędzenia oraz przepisy unijne dotyczące najwyższych poziomów WWA w środkach spożywczych i projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w tym zakresie przedstawił Zbigniew Rudnicki – powiatowy lekarz weterynarii w Płońsku. Zapoznał również uczestników konferencji z aktualnymi przepisami higieniczno-sanitarnymi dotyczącymi przetwórstwa produktów tradycyjnych oraz produkcji pierwotnej.
W programie konferencji zaprezentowano przykłady dobrych praktyk funkcjonujących na obszarach wiejskich regionu działania Oddziału Poświętne w Płońsku.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SurażPol” z Regimina w powie ciechanowskim (wyrób towarów wędliniarskich produkowanych metodą tradycyjną), zaprezentował jego właściciel Paweł Surażyński. Gospodarz przedstawił swoje doświadczenia dotyczące uruchomienia działalności gospodarczej w ramach MLO.
FOTOGALERIA
{gallery}relacje/2014/Relacja_Plonsk_28.11{/gallery}
-
Z-ca dyr MODR Agata Sosińska rozpoczyna konferencję
-
dyr. Witold Pająk otwiera konferencję
-
wykład prof. A.Pisuli
- wykład prof APisuli
-
serwis kawowy
- wykład prowadzi Zbigniew Rudnicki - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płońsku
-
Zbigniew Rudnicki - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płońsku
-
Paweł Surażyński - właściciel zakładu
-
Paweł Surazyżsła - Zakład Przetwórstwa Mięsnego SurażPoł w Regiminie
-
Uczestnicy konferencji
-
Uczestnicy konferencji na obiedzie
- obiad da uczestników konferencji
Tekst: Danuta Bronowska
MODR Warszawa, Oddział Poświętne w Płońsku
Zdjęcia: Zenona Szostek
MODR Warszawa, Oddział Poświętne w Płońsku
OPR. WA